Família 20/04/2023

5 propostes culturals per al cap de setmana de Sant Jordi

Una trobada d’il·lustradors, un taller per dibuixar un drac, un conte molt especial i un combat de poesia, entre les activitats per gaudir en família

4 min
L'espectacle de titelles sobre Sant Jordi

BarcelonaUs presentem cinc activitats culturals seleccionades per Toni de la Torre per gaudir en família del cap de setmana de Sant Jordi.

1.
15a Trobada d’Il·lustradors

Una oportunitat per conèixer els artistes dels llibres que llegim

Trobada d'ilustradors

Com ens agrada deixar-nos fascinar per les il·lustracions d’un llibre, tant és si és un conte o un llibre de coneixement. De vegades, les nostres lectures entren en primer lloc per la vista. Si voleu conèixer de prop alguns dels il·lustradors que omplen d’art els nostres llibres, aquest diumenge teniu una cita amb ells a la 15a Trobada d’Il·lustradors, tot un clàssic ja del dia de Sant Jordi, que organitzen la Llibreria Casa Anita i Ediciones Ekaré. Durant tot el dia a la part de dalt dels Jardinets de Gràcia (al pla de Salmerón) trobareu il·lustradors signant els seus llibres, cadascú amb la seva cua de canalla esperant un dibuix personalitzat i una dedicatòria. El meu fill gran ja té l’ull fixat en un llibre sobre balenes il·lustrat per Andrea Antonioni, recent guanyador del premi d’il·lustració de la Fira de Bolonya i que estarà signant allà tot el dia, i també vol que Xavier Salomó li dediqui el seu conte Un sopar de por, que és un dels seus preferits; mentre que la meva filla petita hi anirà amb els seus còmics de Narval perquè els signi el seu autor, Ben Clanton. Hi trobareu molts més il·lustradors com Mercè Canals, Cristina Losantos, Carme Solé Vendrell o Nono Granero. Una cita ideal per començar el dia de Sant Jordi a Barcelona, ja que tot seguit només hem de creuar la Diagonal per endinsar-nos en la superilla literària on enguany es concentraran la majoria de les parades.

2.
Sant Jordi a La Puntual

Un espectacle de titelles que explica amb humor la llegenda

Sant Jordi, la Princesa i el Drac

I per què no anar al teatre per Sant Jordi? A la sala La Puntual tenen l’espectacle perfecte per a aquests dies, que és una divertida versió de la llegenda de sant Jordi on passa tot el que ja sabeu i moltes altres coses que no espereu, com una bruixa que fa una maledicció, un home sense cap que busca la manera que l'hi tornin a enganxar o un majordom encarregat de fer de llevadora i que és el protagonista inesperat de la història. L’obra, titulada Sant Jordi, la princesa i el drac, és un espectacle de titelles de taula que acostuma a manipular Eugenio Navarro, el fundador i director de La Puntual. És un dels espectacles propis de més èxit de la sala i es programa cada any. Es fan funcions el divendres 21, el dissabte 22 i el diumenge 23 d’abril. Però si se us escapa, també la podeu atrapar el cap de setmana següent. És un espectacle que destaca pel seu sentit de l’humor i que deixa bocabadats els nens més petits (està recomanat a partir dels 3 anys) i fa riure els progenitors.

3.
'Dibuixem un drac!'

Un taller de dibuix ferotge al Museu d’Història de Catalunya

Dibuixem un drac!

Pot ser un drac ferotge i temible, d’aquells que escupen foc per la boca només veure un cavaller, o un drac simpàtic i afable que porta a fer un vol els nens que s’atreveixen a pujar sobre seu. Pot ser el drac que tu vulguis, perquè el dibuixaràs tu a l’activitat Dibuixem un drac!, que proposa el Museu d’Història de Catalunya per al dissabte 22 d’abril a les 17.30 h (amb inscripció prèvia online). El que explicarà el ninotaire Lluïsot és com representar tots els detalls que tenen habitualment els dracs: les escates, les ales, la cua, les urpes... La personalitat que tingui el drac ja és cosa vostra, ja que es tracta d’una activitat pensada perquè la facin les criatures amb els seus respectius acompanyants. Petits i grans us haureu de posar d’acord en com ha de ser aquest drac, un ésser fantàstic que ha captivat la imaginació de l’ésser humà des de l’antiguitat. Els grecs i els romans ja representaven dracs, molt semblants als que avui formen part de l’imaginari popular. Si voleu escoltar històries sobre dracs, el dia 22 també es fa un contacontes amb aquestes criatures com a protagonistes, a les 11 h al vestíbul del museu.

4.
'Una història diferent'

Un conte sobre les persones sense llar de la Fundació Arrels

Una història diferent

Un pare i una filla passegen pel carrer quan veuen una persona asseguda a la vorera envoltada de cartrons. La filla li pregunta al pare què està fent. I amb aquest punt de partida, en què tots ens hem trobat, comença la història del conte que ha publicat la Fundació Arrels i que vol ajudar-nos a explicar als fills la realitat de les persones que viuen al carrer. El conte, titulat Una història diferent, escrit per Santi Beascoa i il·lustrat per Sandra de la Prada, està basat en les experiències de persones sense llar, explica les dificultats amb què es troben i ens recorda que viure al carrer no hauria de ser normal. El conte, pensat per a lectors a partir de 5 anys, és una novetat de Sant Jordi que pot passar desapercebuda davant de l’allau de contes que trobareu a les parades. Si hi voleu donar un cop d’ull, el trobareu a la botiga de la Fundació Arrels, on el 22 d’abril organitzen un concert solidari de Sant Jordi amb música clàssica en directe del quartet de flauta travessera Bella Quartet.

5.
Poetry Slam

Un combat de poesia per engrescar els adolescents de la casa

Poetry Slam

La literatura oral, que tant de pes havia tingut tradicionalment, reviu, en un format adaptat per atraure especialment el públic adolescent i jove en els campionats de Poetry Slam. Es tracta d’uns combats en els quals els poetes surten a l’escenari a recitar i representar la seva obra en un espai de temps breu. Un jurat itinerant, triat entre el públic, puntua els poetes, que en aquest univers s’anomenen slammers. El CCCB organitza aquests campionats periòdicament, i si no n’heu vist mai cap, us hi podeu arribar el 22 d’abril i veure com la poesia esdevé el centre d’un espectacle on el públic s’entrega amb entusiasme, amb ganes d’animar el seu slammer preferit. És una manera divertida d’acostar la poesia i el joc amb la paraula a un públic jove acostumat a formes d’entreteniment modernes i connectar-la amb la música hip-hop i les cultures urbanes, principals inspiradores d’aquesta idea.

stats