La setena hora

Tot esperant el 27-S

El president Mas ha convocat eleccions autonòmiques, per a alguns, i plebiscitàries, per a uns altres. Encara no en sabem els resultats. Potser hi haurà una majoria parlamentària i de país que reclamarà la independència o potser guanyaran les forces que s’estimen més formar part de l’estat espanyol igual com ara o amb canvis federals.

Ara bé, tant si guanya una opció com la contrària, alguna cosa haurem de fer amb l’educació, alguns canvis s’hauran d’impulsar per intensificar i assegurar les millores obtingudes i per anar resolent els punts febles que té el nostre sistema educatiu.

Què tenim?

El resultat global serà el que decideixin les forces parlamentàries que rebin més suport en les eleccions. No entrarem a fer la llista dels dèficits que patim. La nostra intenció és deixar constància de totes aquelles iniciatives que s’han anat fent realitat o que ja han estat plantejades i que ens poden ajudar a construir un model educatiu encara més bo, que voldria dir més just, més equitatiu, més decent, més inclusiu i menys desigual.

Fem referència als debats del tema general que s’han anat fent al llarg de les escoles d’estiu organitzades pels Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, pel Col·legi de Doctors i Llicenciats i per la Societat Catalana de Pedagogia. Fem referència als centenars de pàgines que recullen reflexions i propostes de mestres i d’escoles que afecten tots i cadascun dels elements que configuren el sistema educatiu. Fem referència als continguts dels llibres i de les revistes pedagògiques del nostre país que tenen la virtut de tenir molts articles firmats per mestres en exercici. Fem referència als documents del Consell Escolar de Catalunya i als treballs que es van fer durant el Pacte Nacional de l’Educació i la Conferència Nacional. Fem referència als milers d’experiències escolars impulsades per comunitats educatives o per les universitats del nostre país.

No cal que tot siguin experiències d’èxit, també caldria tenir presents les experiències fallides i analitzar per què no han tingut aquells resultats esperats.

Encara no hem definit cap on volem anar, però de feina feta n’hi ha molta. Sigui quin sigui el govern de la propera legislatura, convindria que la conegués amb profunditat i que no es pensés que hem nascut avui.