Escola 12/12/2016

Setmana d’Accions Educatives pel Dret a Migrar

Fins al 18 de desembre, més de 25 escoles, instituts, entitats de lleure, associacions i ONG participaran a la Setmana d'Accions Educatives pel Dret a Migrar

Aure Farran
2 min
Setmana d’Accions Educatives pel Dret a Migrar

Dissabte, coincidint amb el Dia dels Drets Humans, es va posar en marxa la Setmana d'Accions Educatives pel Dret a Migrar, que s'allargarà fins aquest diumenge, 18 de desembre, Dia de les Persones Migrants. Durant aquests dies, més de 25 escoles, instituts, entitats de lleure, associacions i ONG participaran en aquesta setmana reivindicativa, que consta d'un calendari comú d'accions per visibilitzar la feina que s'està fent en el món educatiu per promoure l'apoderament ciutadà d'infants i joves, contribuir en la tasca d'incidència social i mediàtica i apel·lar a la responsabilitat dels governs envers les persones amb dret a refugi. Han respost a la crida 25 centres educatius i organitzacions socials que participaran en diferents accions de sensibilització: elaboració i penjada de pancartes amb el lema #VOLEMACOLLIR, organització de xerrades, lectura de textos, mosaics amb l'alumnat, etc.

Totes les activitats són fruit d'un treball previ de reflexió envers la temàtica dels refugiats. En aquesta línia destaquen les accions impulsades activament per alumnat d'instituts i per joves membres d'entitats de lleure, i les organitzades conjuntament per centres educatius i entitats d'un mateix territori en espais públics i obertes a tothom, tot mostrant el treball en xarxa del teixit social i la voluntat d'estendre el missatge a la societat en general.

La Setmana és la primera acció conjunta de la Xarxa Educativa en Suport a les Persones Refugiades a la qual ja s'han adherit una setantena de centres educatius i organitzacions socials (FAPAC, Stop Maremortum, USTEC-STE (IAC), etc.) des que es va posar en marxa el passat mes de setembre. Des de llavors s'han realitzat diverses trobades territorials (Gràcia, Sants, Sarrià-Sant Gervasi, Nou Barris, Premià de Mar) i s'està treballant en un projecte a llarg termini orientat a compartir en obert un recull de recursos per treballar en l'àmbit educatiu.

Accions diverses

Del centenar d'accions que es realitzaran, destaca la que es farà demà, dimarts, 13 de desembre, al Mercat Abaceria (Gràcia). Hi participaran diferents escoles del barri –Escola Gravi, Ins Vila de Gràcia, CEIP l'Univers, CEIP Patronat Domènech– i hi faran lectura de poemes, petits manifestos o cançons; penjada de dibuixos per les parades del Mercat i una cadena humana envoltant el mercat.

Dimecres es farà un Mosaic del mar, lectura de manifest i minut de silenci a l'escola Guinardó, mentre que l'Institut Quatre Cantons crearà un Mural per encartellar. Dijous tindrà lloc una taula rodona sobre Educació, Drets, Refugi (18.30 h) a l'Ateneu Popular 9Barris i dissabte, a la Plaça de la Virreina, es farà la Fira Solidària de Gràcia amb un espai per a la Xarxa educativa amb tallers de videopostals.

stats