Escola 27/09/2019

Missió ALBA obre les inscripcions per a aquest curs

Missió ALBA obre les inscripcions per a aquest curs després de l'èxit de la primera edició

A.f.
2 min
Missió ALBA obre les inscripcions per aquest curs

Missió ALBA està a punt per començar la seva segona edició. El projecte educatiu impulsat pel Sincrotró ALBA, l’única font de llum de sincrotró d’Espanya, va exhaurir les seves places el curs passat i aquest curs augmenta un 40% l’oferta i espera arribar als 400 docents inscrits, que hi podran participar amb les seves classes de 5è i 6è de manera totalment gratuïta.

Missió ALBA es desenvolupa a través d’internet, els seus continguts estan relacionats amb la ciència del Sincrotró i responen a les exigències del currículum oficial per a aquesta etapa educativa. El registre estarà disponible fins al 20 d’octubre del 2019 i la Missió començarà el gener del 2020.

Tant alumnat com mestres van valorar molt positivament la primera edició de Missió ALBA, com “una manera diferent, estimulant i motivadora de presentar la ciència” que “aporta recursos i seguretat als mestres a l’hora de fer experiments a l’aula” i “permet entrar en contacte amb personal científic de manera propera”, en paraules dels mateixos participants.

Enguany es preveu que més de 10.000 alumnes de tot Espanya resolguin els 4 reptes relacionats amb la matèria, la força, l’energia i la llum que els plantejaran membres del personal de l’ALBA a través de la plataforma de laboratoris virtual. Amb el lema "Fer visible l'invisible", l’alumnat experimentarà a l’aula seguint les instruccions de l’equip del Sincrotró per arribar a trobar la resposta científica al repte, fins a completar tota la missió. Segons els mateixos alumnes, “són reptes senzills que en realitat t’ensenyen moltes coses complicades, a la vegada que t’ho passes bé experimentant amb els companys”.

Equips de tot Espanya estaran intentant resoldre la missió al mateix temps. Entre tots els que ho aconsegueixin se sortejaran premis com samarretes de Missió ALBA, videoconferències amb l’equip del Sincrotró que els ha animat a experimentar i la seva visita a l’escola guanyadora del premi final.

Els objectius del projecte són fomentar la ciència entre els més joves transmetent-los una visió pròxima, positiva i motivadora, així com oferir als docents recursos per treballar la ciència de manera experimental. Impulsat pel Sincrotró ALBA, Missió ALBA compta amb el suport de l'Obra Social La Caixa i ha sigut produïda en col·laboració amb la cooperativa Eduxarxa.

El Sincrotró ALBA

El Sincrotró ALBA és la font de llum de sincrotró ubicada a Cerdanyola del Vallès (Barcelona). Es tracta d'una instal·lació científico-tècnica singular que consisteix en un complex d'acceleradors d'electrons que genera llum de sincrotró amb la qual s'analitza la matèria a nivell atòmic i molecular. Anualment rep més de 2.000 investigadors, del món acadèmic i industrial, en les vuit línies de llum, on es fan simultàniament experiments en l'àmbit de la biomedicina, la química, la nanotecnologia, la ciència de materials, el patrimoni cultural, etc. A més, s'estan construint quatre línies de llum que ampliaran la seva capacitat i donaran servei a un nombre superior d'investigadors.

stats