Criatures  /  Escola 03/09/2021

L’APDCAT promou la protecció de la privacitat des de l’escola

4 min
L'APDCAT apropa a joves i infants la protecció de la privacitat participant en fires especialitzades.

La pandèmia s’ha convertit en un punt d’inflexió en la forma que teníem fins ara d’entendre internet, ja que, en aquests temps més que mai, les xarxes i la societat digital han transformat la nostra vida i s’han convertit en canals que han augmentat el seu ús de manera sobtada, tant a casa com a l’escola. Malgrat que faciliten l’intercanvi d’informació, la necessitat de protegir les dades personals és un àmbit sobre el qual cal informar-se i formar-se. D’aquesta manera es podrà evitar, per exemple, que la publicació d’imatges o de localitzacions pugui acabar tenint conseqüències greus, com ara afavorir la comissió de ciberdelictes, com el ciberassetjament, que es nodreixen de les dades personals publicades a internet.

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) vol que l’escola sigui un punt clau en la sensibilització i formació de la ciutadania en els principis que fonamenten la protecció de dades. Per això, treballa en la formació i sensibilització de progenitors, docents, infants i joves, perquè la protecció de dades s’integri de manera global i perquè tothom conegui els riscos que suposa perdre el control de les dades personals, especialment els més joves. “Cal traslladar a les escoles que el dret a la protecció de dades atorga el control sobre la pròpia informació per tal que cadascú controli la seva vida i la seva llibertat. Cal que infants i joves coneguin com funcionen les tecnologies no només des d’un punt de vista tècnic, sinó que comprenguin que aquestes tecnologies poden influir en la seva vida i afectar-los en el seu desenvolupament”, assenyala la directora de l'APDCAT, M. Àngels Barbarà.

Cinc consells per aprendre a protegir la privacitat a l’escola

  1. Apunta’t al curs de protecció de dades per a docents: en col·laboració amb el departament d’Educació, l’APDCAT promou un curs de protecció de dades adreçat específicament a docents. Dins la competència d’ètica i civisme digital, treballa matèries com la protecció dels drets fonamentals a la intimitat personal i a la pròpia imatge en l’ús de les tecnologies digitals; com fer un ús responsable, segur i saludable d’aquestes tecnologies; promou l’accés als recursos respectant la propietat intel·lectual, i fomenta la construcció d’una identitat digital adequada. L’objectiu és que la protecció de dades s’integri de manera transversal a les escoles i s’aprengui durant les classes d’història, matemàtiques, etc.
  2. Consulta les Pautes de Protecció de Dades per a centres docents: l’APDCAT ha elaborat una guia amb pautes per seguir en situacions de la vida quotidiana de l’escola en què intervenen dades personals, com ara les dades que genera l’escola mateixa (les notes, informes psicopedagògics dels alumnes, etc.) o les que s’envien al nou centre quan l’alumne canvia d’escola, entre altres situacions.
  3. Descobreix els contes, jocs i recursos per ensenyar als més petits: l’APDCAT ha elaborat un conjunt de recursos per apropar els conceptes de protecció de la privacitat a menors i joves de manera didàctica i lúdica. El seu objectiu és que integrin aquests conceptes de manera fàcil i natural, a través de l’experiència. Aquestes eines i materials didàctics estan disponibles al web de l’APDCAT i s’hi poden trobar des de contes fins a jocs interactius que porten els joves a qüestionar-se què fer en diferents situacions que es presenten a les xarxes.
  4. Resol dubtes de manera ràpida amb les preguntes freqüents per a escoles: l’APDCAT ha publicat un document que recull respostes a prop d’un centenar de preguntes freqüents de protecció de dades adreçades a les escoles. ¿Cal consentiment per tractar dades d’alumnes amb necessitats educatives especials? ¿A banda dels pares, la resta de familiars poden accedir a les dades del menor? ¿Com pot un alumne conèixer la informació que té l’escola sobre la seva persona? Són algunes de les qüestions a què dona resposta aquest document.
  5. Participa en els tallers per a joves i infants en fires com YoMo i la Ciutat dels Somnis: l’APDCAT apropa a joves i infants la protecció de la privacitat participant en fires especialitzades. YoMo és la versió júnior del Mobile World Congress que se celebra a Barcelona. De referència en el sector STEAM, busca inspirar joves d'entre 8 i 16 anys a través de la ciència i la tecnologia. Per la seva banda, la Ciutat dels Somnis és, des de fa uns anys, la versió renovada del mític Saló de la Infància, però amb una aposta més decidida per la vessant pedagògica de les activitats que presenta a través de l’entreteniment.
L’APDCAT disposa d'un conte virtual per conscienciar els menors dels riscos a internet.
Aquest dossier recull preguntes freqüents per resoldre dubtes recurrents en matèria de protecció de dades.
La finalitat d'aquest document és donar suport als centres educatius a l’hora de garantir els drets del menor de manera eficaç.

Trobareu tots aquests recursos al web https://apdcat.gencat.cat/

Aprendre a protegir les dades a l’escola
  • Matemàtiques Què són els algoritmes i per a què serveixen? Com s’apliquen en aparells d’intel·ligència artificial i com ens poden manipular
  • Història Quan va néixer la necessitat de protegir les dades personals? El paper que va jugar el nazisme i l’holocaust jueu, i l’extensió de l’ús de la Fotografia.
  • Educació per a la ciutadania Com influeix en el present i futur el que publiquem a les xarxes socials, a l’hora de trobar una feina, o influir en la nostra imatge o reputació.
  • Informàtica Què són les cookies i com monitoritzen la nostra activitat a internet. Per què és tan important actualitzar els sistemes i les apps per mantenir la seguretat i evitar perdre el control de les nostres dades.
stats