A.F.

Com estalviar en la compra dels llibres de text

Comprar els llibres de text per internet pot suposar fins a un 25% d'estalvi a les famílies

Com estalviar en la compra dels llibres de text Zoom

La tornada al col·le -i els llibres de text en particular- suposen una despesa destacable en l'economia familiar. Mirar d'estalviar diners i esprémer al màxim el pressupost disponible és l'objectiu de la majoria de famílies, moltes de les quals han trobat en internet una bona solució. Segons dades del comparador online de llibres, Textolibros.com, adquirir els llibres de text a internet és fins a un 25% més barat que comprar-los en una botiga física.

De fet, cada vegada més famílies opten per comprar els llibres des de casa per l'estalvi i la comoditat que implica en detriment dels establiments de tota la vida. L'auge de les vendes per internet ha propiciat que algunes de les principals botigues online (com Amazon o La Casa del Llibre) hagin adaptat la seva oferta i fins i tot millorat els preus de les grans superfícies amb l'enviament a domicili inclòs, fet que ha impulsat encara més aquesta tendència a la compra 'online'. Tant és així que "segons les nostres previsions, tot apunta que la compra de llibres per internet creixerà un 30% en la campanya del curs 2017-2018 i la seva tendència és a seguir creixent de manera exponencial cada any", assenyala Alejandro Contreras, director general de Textolibros.com.

30%

la compra de llibres per internet creixerà un 30% en la campanya del curs 2017-2018

La crisi econòmica ha fet que la principal raó per la qual molts es decanten per internet a l'hora de comprar sigui el preu. La diferència de preu pot arribar a ser d'entre un 5% i un 25% respecte a les botigues físiques, tal com es desprèn de l'estudi realitzat per la plataforma Textolibros.com.

Per arribar a aquesta conclusió, el comparador ha fet una prova real i ha escollit una llista de 12 llibres d'un curs de 2n d'ESO d'una escola de Madrid. Després de fer la recerca de tots els llibres de la plataforma, en la qual alguns exemplars arribaven a tenir fins al 25% de descompte, el preu total més baix oposat en aquest cas va ser de 285,07 €. Al mateix temps es va procedir a dur a terme la mateixa recerca en una llibreria física. El resultat per a la mateixa llista de llibres va ser de 351,96 €. En aquest exemple, l'estalvi de comprar 'online' els llibres de text és de 66,91 €.

Les ofertes i la comoditat de la compra online guanyen terreny a l'adquisició dels llibres en grans superfícies i llibreries de tota la vida

"Aquesta diferència de preu està subjecta al fet que una llibreria o botiga física té una quantitat de despeses fixes que un negoci 'online' no suporta, i això fa que el preu sigui una mica superior per poder cobrir les despeses del negoci", comenta Contreras.

Un altre dels avantatges d'internet és el temps i la comoditat. Si ens remetem a l'exemple anterior, la recerca 'online' va consistir únicament a introduir els codis ISBN de cada llibre, emprant una mica més d'un minut. Hi havia estoc de tots els exemplars i l'enviament a domicili estava garantit en 24 hores. No va passar el mateix amb la recerca a la llibreria. Només en el desplaçament a la botiga es van emprar vuit minuts i cinc més esperant a ser atesos. Després de preguntar pel llistat dels 12 llibres i set minuts de recerca al magatzem, només hi havia estoc de nou mentre que per als altres tres llibres es necessitaven almenys 72 hores per rebre'ls. En total es van emprar una mica més de 30 minuts a la botiga i tres dies després va caldre tornar a recollir la resta de llibres que faltaven.

Internet es presenta així com l'opció per a aquells que busquen estalvi i rapidesa, mentre que les botigues continuen oferint un servei molt més personalitzat. "En qualsevol cas, a l'hora de buscar i comprar els llibres de text sempre cal comparar preus, no quedar-se només amb la primera opció que trobem, i el més important és acudir a canals de venda de confiança si volem una tonada a l'escola segura i sense ensurts d'última hora", conclou Contreras.

Fer la feina amb temps facilita l'estalvi

D'altra banda, comprar els llibres de text al juny i juliol pot suposar fins a un 12% d'estalvi a les famílies. Mentre que en els llibres d'infantil i batxillerat el descompte no pot ser major del 5%, en els llibres de primària i secundària les ofertes són més interessants. L'estalvi podria arribar a ser de fins a 14 euros per estudiant depenent del curs acadèmic al qual vagi.

Segons fonts del sector, les famílies espanyoles gasten de mitjana entre 320 € i 507 € en material escolar i els llibres arriben a representar una mica més del 60% d'aquesta despesa. Segons l'Associació Nacional d'Editors de Llibres i Material d'Ensenyament (Anele) el cost dels llibres de text és d'uns 61 euros per a infantil, 124 € per a primària, 102 € a secundària, al voltant de 100 € en el cas de batxillerat i uns 33 € en altres ensenyaments. En el cas dels llibres d'infantil i batxillerat la llei estableix un preu únic i en aquests casos el descompte no pot ser major del 5%, mentre que en els de primària i secundària el preu és lliure i es poden observar ofertes majors. "Comprar de manera intel·ligent és fonamental per poder-se beneficiar de les ofertes. Buscar a internet, comparar preus i no quedar-se amb la primera opció que trobem pot suposar un gran respir per a l'economia domèstica", comenta Contreras.