Escola 07/10/2021

Cinc claus per exercir bé l'ensenyament en línia

Implementar avaluacions eficients, conèixer i entendre bé els estudiants i mostrar habilitats socials empàtiques són alguns dels punts imprescindibles per practicar un ensenyament en línia efectiu

3 min
Una alumna fa classe a distància a casa amb una tauleta durant la pandèmia.

La docència és una de les professions que més ha evolucionat a conseqüència de la irrupció de la pandèmia. De fet, molts professors han hagut d’adaptar-se en els últims temps i canviar a l'ensenyament en línia. En aquest sentit, fins al 94% dels professors afirma que adaptar-se a l'ensenyament en línia els ha provocat cert estrès en el seu dia a dia. Però ¿com poden els docents ensenyar en línia de forma correcta i veure els beneficis d'aquest format?

Per a Ilse Lozoya, professora de piano i instructora a Udemy, que compta amb més de 71.000 estudiants a tot el món, "un dels avantatges principals que aporta la formació en línia davant del format tradicional és la flexibilitat de temps i espai que ofereix. Gràcies a això, és possible trobar la compatibilitat entre horaris, cosa que permet tant a estudiants com a empleats formar-se en qualsevol moment i en qualsevol lloc".

Així, des d'Udemy, la plataforma de formació i ensenyament en línia, apunten les cinc claus per exercir l'ensenyament en línia i gaudir del procés:

1.

Desenvolupar una metodologia d’acord amb el nivell dels estudiants

En primer lloc, és molt important conèixer amb detall les característiques dels estudiants amb qui compartirem els nostres coneixements, amb l'objectiu d'implementar les estratègies d'ensenyament i formació correctes. Depenent de les seves característiques, es necessitarà fer ús d'unes tècniques o d'unes altres a l'hora de presentar el contingut, així com establir una rutina de suport i orientació personalitzada per assegurar l'èxit de la formació.

2.

Ampliar els nostres coneixements sobre les noves tecnologies

No cal dir que l'ús i el coneixement bàsic de les noves tecnologies és imprescindible per impartir la formació en línia. Ampliar les nocions sobre programari i programar i iniciar correctament videotrucades amb els nostres estudiants és fonamental. Per a això, hi ha multitud de cursos a distància que poden ajudar a familiaritzar-nos encara més amb l'entorn online i treure el màxim profit a les eines que tinguem al nostre abast. A més, cal esmentar que, per poder ensenyar en línia, també és fonamental haver après a distància per empatitzar al màxim amb els estudiants i comprovar de primera mà quines metodologies solen funcionar millor.

3.

Practicar l'empatia

Saber posar-se al lloc de l'altre i entendre tant les seves inquietuds com les seves pors (i això no sempre és fàcil quan ens trobem a l'altre costat de la pantalla) és clau perquè l'ensenyament sigui tot un èxit. Per aconseguir-ho, és important que l'instructor o docent sigui capaç de detectar problemes a temps durant el procés formatiu a través de la comunicació directa amb els seus alumnes, en lloc de practicar una comunicació unidireccional.

4.

Desenvolupar una mentalitat de creixement o 'growth mindset'.

Desenvolupar una motivació i inquietud per continuar aprenent noves habilitats i millorar els nostres coneixements és primordial. El sistema d'ensenyament canvia cada dia, de manera que és molt important continuar aprenent i renovant l'experiència gairebé cada dia. Així mateix, desenvolupar aquest tipus de mentalitat és de gran ajuda per desenvolupar la innovació i la creativitat en qualsevol entorn laboral.

5.

Implementar sistemes d'avaluació eficients

"Fer una bona avaluació de l'estudiant i acompanyar-lo en cadascuna de les fases del procés formatiu és capital per desenvolupar una formació de qualitat", afirma Ilse Lozoya. Per tant, és imprescindible realitzar un seguiment als estudiants per veure si són capaços de posar en pràctica tot allò que han après. En aquest seguiment, s'hauran de donar a conèixer els aspectes a millorar, així com destacar els punts forts. Això serà clau per mantenir la seva motivació i animar-los a continuar formant-se al llarg de la seva vida.

stats