A.F.

Bioètica i escola

La Fundació Víctor Grífols i Lucas destinarà aquest any més de 48.000 euros a l'estudi i la divulgació de la bioètica

Bioètica i escola Zoom

La Fundació Víctor Grífols i Lucas destinarà aquest any més de 48.000 euros a la concessió de premis i beques amb l'objectiu d'impulsar l'estudi i fomentar la divulgació de temes relacionats amb la bioètica. Les convocatòries del Premi Audiovisual, les beques de recerca i els premis a treballs de recerca en el Batxillerat estan obertes fins al 31 de maig del 2017. Per la seva banda, la convocatòria del Premi Ètica i Ciència finalitzarà el 31 d'octubre del 2017.

Per primer any, la Fundació Víctor Grífols i Lucas ha convocat el Premi Audiovisual sobre Bioètica. El guardó, valorat en 5.000 euros, recaurà en un projecte audiovisual que tracti algun tema social, sanitari o científic que plantegi un debat ètic associat. La convocatòria està oberta a joves creadors, estudiants de postgrau o màster i a professionals del sector.

Atorgarà sis beques de recerca, tres premis a treballs de Batxillerat, un premi a un projecte audiovisual i tres premis a projectes educatius

Així mateix, la Fundació atorgarà sis beques de recerca a projectes que tractin algun tema relacionat amb la bioètica i la seva aplicació pràctica, valorades en 5.000 euros cadascuna. Entre els estudis realitzats gràcies a les beques atorgades per la Fundació en anys anteriors, destaquen el projecte d'Elena Lauroba, de la Universitat de Barcelona, que va investigar la situació jurídica de les persones intersexuals; l'instrument creat per Loreto García, de la Universitat de Saragossa, per mesurar el compromís en infermeria, i la investigació de l'Escola Andalusa de Salut Pública, que van analitzar la no vacunació com a punt de trobada per establir ponts.

Per cinquè any consecutiu, la Fundació també lliurarà tres premis a treballs de recerca en el Batxillerat que abordin algun tema relacionat amb la bioètica. El 2016, el primer premi va ser per a la Berta Mateos, que va reflexionar sobre l'ètica al voltant de la neuromillora; el segon es va atorgar a l’Elena Cortina per un treball en què plantejava activitats per abordar la mort a l'escola, i el tercer premi es va lliurar a Pere Valls, qui va dissenyar un aparell perquè els nens pluridiscapacitats puguin anar de quatre grapes i patinar.

Finalment, la Fundació Víctor Grífols i Lucas ha convocat la quarta edició del Premi Ètica i Ciència per a centres d'ensenyament que fomentin la reflexió dels alumnes al voltant de les implicacions ètiques de la ciència, la recerca científica i les aplicacions tecnològiques. Poden optar als tres premis, valorats en 5.000, 2.500 i 1.000 euros respectivament, tots els centres educatius d'Espanya que imparteixin Educació Primària, ESO, Batxillerat o Formació Professional. Els projectes guanyadors de l'última edició fomentaven la reflexió dels alumnes al voltant de la mort digna, l'atenció sanitària a immigrants i la transsexualitat; l'ètica en intel·ligència artificial, i l'ètica ambiental, respectivament.