Criatures 26/09/2018

40 anys educant en la sostenibilitat

40 anys de la primera escola d'educació ambiental de Catalunya al Parc Natural del Montseny

A.f.
2 min
40 anys educant en la sostenibilitat

Aquest dissabte, 29 de setembre, se celebra el 40è aniversari de la creació de l'Escola de Natura Can Lleonart, al Parc Natural del Montseny, la primera que es creava a Catalunya i també a l'Estat espanyol. L'escola va sorgir el 1977 del conveni de col·laboració entre el Servei de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona i el departament d'ecologia de la Universitat de Barcelona per dedicar la Torre Lleonart, situada a la vall de Santa Fe, al cor del Montseny, a activitats educatives i de recerca. Va ser a principis de 1978, a proposta del Zoo de Barcelona, per efectuar itineraris pedagògics i activitats d'educació ambiental i amb el repte d'iniciar una escola de natura.

Des de la seva creació, l'Escola de Natura Can Lleonart ha estat un referent de l'educació ambiental a Catalunya, amb un equip puntual d'educadors encapçalats per Martí Boada. La bona rebuda que va tenir com a iniciativa educativa es va demostrar ràpidament pel fet que en els primers cinc anys havia acollit prop de 50.000 alumnes, 1.500 dels quals eren universitaris, així com més de dos mil professors, amb diferents cursos d'educació ambiental els mesos d'estiu, amb una mitjana de 300 mestres cada any. Més endavant, l'any 1986, van començar les trobades d'estudiosos del Montseny, amb nou edicions fins al 2016.

L'èxit que va obtenir aquells primers anys l'Escola de Natura de Can Lleonart, que ràpidament va ser imitada amb la creació d'altres centres pedagògics similars arreu del territori, s'explica per la novetat que va suposar la introducció de matèries vinculades directament amb el coneixement de l'entorn i el medi natural, a més d'un equip d'educadors entusiastes que s'allunyava de la teoria i cercava una experiència directa, pràctica i vivencial.

La celebració dels 40è aniversari de l'Escola de Natura Can Lleonart tindrà lloc a les 11 del matí al mateix centre del Parc Natural del Montseny, en un acte en què participaran Martí Boada, primer responsable de l'escola de natura i representant de l'ICTA (Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental) de la UAB, i Antoni Alarcón, director del Zoo de Barcelona, juntament amb el diputat adjunt d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Jesús Calderer, i el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella.

Declaració del Parc Natural com a Reserva de la Biosfera

Aquests inicis de les activitats pedagògiques a l'entorn de l'Escola de Natura Can Lleonart van coincidir amb la declaració del Parc Natural del Montseny com a Reserva de la Biosfera dins el programa MAB (Man and Biosphere) de la UNESCO, el 28 d'abril de 1978.

stats