Escola 14/01/2020

L'aigua i el canvi climàtic, protagonistes d'un concurs escolar

El Museu de les Aigües promou la importància de l'aigua i el canvi climàtic a través d'un concurs

A.f.
3 min
L'aigua i el canvi climàtic, protagonistes d'un concurs escolar

The Water We Want (L'aigua que volem) és el nom del Concurs de Premis Juvenils que per primera vegada convoca la Xarxa Global de Museus de l'Aigua (Global Network of Water Museums, Wamu-net), una organització sense ànim de lucre avalada per la Unesco-IHP i compromesa amb la divulgació de la feina que duen a terme els diferents museus de l'aigua a nivell internacional i la difusió del valor fonamental que és l'aigua. El Museu de les Aigües, ubicat a l'antiga Central Cornellà, és l'únic espai museístic de tot l'Estat que forma part d'aquesta xarxa i serà l'encarregat de promoure la participació dels estudiants.

La primera edició del certamen, oberta fins al 15 de març del 2020, porta per títol Aigua i canvi climàtic, i té com a objectiu recollir treballs que reflecteixin la importància del nostre patrimoni líquid i la seva relació amb el canvi climàtic, temàtica del Dia Mundial de l'Aigua 2020.

Els participants han de mostrar amb una fotografia, un vídeo o un dibuix les seves inquietuds entorn del canvi climàtic i la seva relació amb l'aigua. A l'hora de pensar el projecte amb el qual concursaran, es poden fer preguntes com ara: quina història vull transmetre al món sobre el canvi climàtic?, quin patrimoni de l'aigua vull donar a conèixer?, quin petit gest, diari i alhora revolucionari, pot contribuir a la protecció de l'aigua i a la millora de la seva gestió?, com puc il·lustrar els reptes de l'agenda 2030 i l'aplicació dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS)?, com puc canviar les narracions negatives sobre el canvi climàtic per solucions propositives i que puguin fer front a la crisi global de l'aigua?

A qui s'adreça

La Wamu-net fa una crida a la participació del públic jove de tot el món i el convida a explorar creativament la importància de l'aigua i el canvi climàtic. Per això s'adreça especialment als centres educatius perquè els alumnes, amb la col·laboració del professorat, pensin les seves propostes, les creïn i les enviïn al concurs.

Hi ha dues categories: educació primària i educació secundària. I tenen tres possibles suports per presentar: una fotografia, un dibuix o un vídeo (no superior a 1 minut de durada). Cal triar un títol per a l'obra presentada i escriure una breu descripció (màxim 200 paraules). Els textos s'han d'enviar en anglès (o amb traducció a aquest idioma) i, pel que fa al vídeo, cal incloure-hi subtítols en anglès si té diàlegs.

S'hi pot participar de manera individual, però només els participants en grup podran optar als premis en metàl·lic.

A més a més d'enviar les obres, cal omplir i enviar els formularis d'inscripció i consentiment que hi ha en aquest enllaç: http://www.watermuseums.net/toolkit/ i a la pàgina web del Museu de les Aigües. L'adreça de correu electrònic per fer arribar les propostes és museudelesaigues@agbar.es. També es poden enviar per correu postal al Museu de les Aigües.

Premis

Un jurat designat per Wamu-net seleccionarà els guanyadors per a cada grup d'edat i per a cada tipus de treball (dibuixos, fotos, vídeos). Els sis guanyadors finals rebran premis simbòlics en metàl·lic amb un fons total de 2.000 €.

D'altra banda, cada museu participant seleccionarà un màxim de sis finalistes tenint en compte els dos grups a concurs –primària i secundària– i els tres formats –dibuix, fotografia i vídeo–, i les obres finalistes de tot el món es mostraran l'abril del 2020 en l'exposició en línia The water we want. Aquests projectes finalistes també podran ser utilitzats com a futurs materials de comunicació per la Xarxa Global i la Unesco.

stats