A.F.

Origamis solidaris

Torna la iniciativa solidària '1 origami, 1 euro'

Origamis solidaris / FMG Zoom

La Fundació Mútua General de Catalunya posa en marxa la VI edició de la campanya '1 origami 1 euro' amb el propòsit d'animar els infants de Catalunya a desconnectar per un moment del món digital i enviar un desig de salut i solidaritat dedicant una estona del seu temps a elaborar un origami únic.

Amb aquest projecte, la Fundació Mútua General de Catalunya trasllada la tècnica mil·lenària de l'origami a les aules com a símbol de salut, benestar, felicitat i prosperitat, i en què l'exercici de treballar cada peça individualment es converteix, a més, en temps de dedicació als altres.

Aquesta última edició del projecte '1 origami 1 euro' convida els alumnes a fer una família d'origamis decorant i pintant una composició de tres peces de diferents mides per escriure-hi el seu desig. Aquests dissenys han estat inspirats en els tradicionals mandales, unes representacions tradicionals de la cultura hindú i budista en què els colors obren camins cap a la reflexió sobre el món i sobre un mateix.

Aquesta última edició del projecte '1 origami 1 euro' convida els alumnes a fer una família d'origamis decorant i pintant una composició de tres peces de diferents mides per escriure-hi el seu desig

Pintar és un fantàstic exercici de relaxació per als més petits i també per a tota la família. Redueix l'estrès i l'ansietat i millora la capacitat de concentració i d'introspecció. En els temps que vivim, cal aprendre a desconnectar del món digital, i un gest tan senzill com el d'agafar paper i colors pot ajudar la canalla a tornar a l'entorn terrenal.

Les escoles inscrites tenen fins al 14 de desembre per entregar els origamis a la Fundació Mútua General de Catalunya, que transformarà aquests desitjos en un donatiu de fins a 50.000 € per a causes solidàries. Aquest any el donatiu anirà en benefici de La Marató de TV3, dedicada al càncer, la Fundación Elena Barraquer i la Fundació Onada. Tanmateix, les escoles que hi participin podran triar a quina de les tres entitats volen destinar els seus origamis.

Pintar redueix l'estrès i l'ansietat i millora la capacitat de concentració i d'introspecció

Un cop recollits tots els origamis i després de fer el donatiu econòmic entre aquestes tres causes, la Fundació Mútua General de Catalunya repartirà conjunts de 1.000 origamis en format 'senbazuru' a hospitals i residències de tot Catalunya, per desitjar salut i benestar a totes aquelles persones que ho necessiten.

Beneficis del món origami

L'origami és un art tradicional del Japó que té entre els seus grans atractius la versatilitat per crear i recrear el món tal com el concep l'ésser humà. Tradicionalment, regalar grues de paper s'associa amb el fet de desitjar bons auguris a algú o senzillament oferir un detall especial a la persona que t'estimes o que és important per a tu. 

Aquest any el donatiu anirà en benefici de La Marató de TV3, dedicada al càncer, la Fundación Elena Barraquer i la Fundació Onada

A banda de l'element solidari del projecte '1 origami 1 euro', també hi ha un element educatiu. La tècnica de l'origami té associades moltes competències educatives, com ara aprendre valors com la paciència, l'atenció, la concentració, la disciplina i la creativitat. 

Una història mil·lenària

'1 origami 1 euro' és una idea basada en la història de la Sadako Sasaki (1943-1955), una nena japonesa que es va voler curar de la malaltia que tenia, produïda per la radiació de la bomba atòmica d'Hiroshima, fent 1.000 grues de paper. Va pensar que el seu desig no només seria per curar-se sinó també perquè tothom pogués viure en pau i no hi hagués més guerres. La Sadako no va poder superar la malaltia i no va acabar de fer totes les grues (es va haver d'aturar a la 644a), però els seus amics van arribar a fer les 1.000 grues i van aconseguir un 'senbazuru'. D'aquesta manera els origamis es van convertir en un símbol de pau a tot el món. Recollint l'esperit d'aquesta història, la Fundació Mútua General de Catalunya va decidir canalitzar la iniciativa '1 origami 1 euro' amb l'objectiu recaptar fons per a causes solidàries.

'1 origami 1 euro' acumula un milió d'origamis recollits i 250.000 € de donació al llarg de la seva història.