Criatures22/06/2013

Si vas al parc agafa el cistell!

El Parc de Torreblanca acull cada diumenge el Mercat de Pagès, una iniciativa que afavoreix la descoberta d'un espai màgic

Gemma Castanyer

Són les dotze del migdia i l'Antoni Obiols ven les últimes caixes de cireres: "Hem esgotat existències. Això és un èxit, no ens ho imaginàvem", explica. És productor de Sant Just Desvern i un dels paradistes del nou Mercat de Pagès del Parc de Torreblanca, inaugurat el 9 de juny i que s'instal·larà cada diumenge entre les deu i les dues del migdia a la plaça de la Torre. "Aquest és un projecte conjunt del Parc Agrari, el Consell Comarcal, els tres municipis que comparteixen el parc -Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat i Sant Just Desvern- i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)", explica Jordi Bordanove, cap de serveis de promoció i conservació de l'Espai Públic de l'AMB. "L'objectiu? Que els ciutadans coneguin el parc i que alhora el dotem d'un nou ús, i afavorim el desenvolupament econòmic de la comarca de manera sostenible. Qui vingui podrà adquirir producte fresc de proximitat, en part ecològic i directament del productor", afirma.

Un món màgic

Ja sigui per anar a mercat o simplement per passejar, el parc de Torreblanca és de visita obligada. L'espai, de 95.000 metres quadrats, ens trasllada a la finca dels marquesos de Monistrol d'Anoia, que a finals del segle XIX hi van construir un palau i uns grans jardins. Un segle més tard el parc encara conserva l'entorn romàntic d'aquella propietat, que precisament fa trenta anys va passar a titularitat pública. "En un inici es va fer un projecte per adequar les diferents zones, com el jardí romàntic, la plataneda o el roserar. D'un temps ençà, des de l'AMB hem endreçat cadascun d'aquests espais, els hem dotat de nous usos i els hem adequat a les necessitats dels ciutadans", diu Bordanove. Entre les múltiples tasques que l'entitat ha desenvolupat al parc destaca el nou accés obert per als veïns de Sant Feliu de Llobregat; la millora de les instal·lacions de drenatge; l'adequació de la vegetació i els parterres o el reemplaçament de part del mobiliari. "Què podem millorar?", es pregunta Bordanove. "Ens trobem en constant procés de millora", respon mentre s'asseu en un banc. "Aquests bancs, per exemple, són baixos i fan corba a l'esquena. Probablement resulten molt incòmodes per a les persones grans. Els canviarem per uns altres de més alts i amb braç. Els tècnics de l'AMB observem els usos que la gent fa del parc i donem resposta a les seves necessitats", apunta.

Cargando
No hay anuncios

Descobrir Torreblanca

El laberint, el llac, el mirador, el bosquet, el templet, l'estany, el roserar o la plataneda. El Parc de Torreblanca té centenars de racons aptes per a cada membre de la família. Descobrir-los és ben senzill, ja sigui a través de les activitats programades per l'AMB, a partir de l'itinerari botànic, amb el dossier educatiu o amb la mateixa guia del parc, que també es pot descarregar a www.amb.cat/

Cargando
No hay anuncios

web/mmamb/parcs . "Aquí s'hi fan tota mena d'activitats: gimcanes, plantacions de parterres, taller de caixes niu, intercanvis de llibres, festes populars, visites guiades, etcètera", diu Jordi Bordanove. "I la majoria d'activitats es porten a terme gràcies a les sinergies que l'AMB ha establert amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat, els ajuntaments i les entitats dels tres municipis que ens envolten. Això multiplica les possibilitats de col·laborar", explica.

L'aposta sostenible

Cargando
No hay anuncios

En tots i cadascun dels 34 parcs que gestiona l'AMB es treballa sota criteris de sostenibilitat, i el parc de Torreblanca no n'és l'excepció. "Aquí encara no reguem amb aigua freàtica, però reaprofitem l'aigua per regar els arbres, tenim el rec localitzat per millorar l'eficiència, i l'aigua dels llacs és de circuit tancat perquè pugui recircular", conclou.