Criatures29/06/2013

Tots tenen dins un petit geni

Amb motivació, tots els nens poden arribar a ser genis en algun sentit. Només cal donar-los les eines i el suport

Mònica L. Ferrado

Aclasse, l'Òscar, que té 14 anys, treia aprovats pelats. Sovint s'avorria i no feia altra cosa que desitjar que arribés l'hora de sortir. De cop, però, va canviar. La mare ho va constatar un dia que s'havia fet ben tard i encara no havia arribat a casa. Va trucar a l'escola i l'Òscar era allà, capficat en el robot que estava creant amb els seus companys per a la First Lego League. És un autèntic crac programant. Per què aquest canvi? "Són molts els nens que se sorprenen a ells mateixos; la clau és que es veuen davant la situació de resoldre problemes concrets i treballen en equips en què es crea una atmosfera molt especial", explica Miquel Vilaró, entrenador i professor de tecnologia a l'Escola Vedruna de Tona.

La First Lego League és el caldo de cultiu de molts petits genis en un aspecte o altre. Han de crear robots i aplicacions per solucionar problemes concrets. Construir robots per superar els obstacles d'un tauler que cada any canvia, i també aplicacions per donar solucions a algun problema, com pot ser un desastre natural, operar en un quiròfan o ajudar la gent gran. "L'avantatge del nostre programa és que es basa en problemes reals i potencia les diferents intel·ligències. És molt important el fet que hagin de treballar en equip: uns s'encarreguen de la recerca científica, altres de dissenyar el robot i altres de la part de comunicació, entre altres tasques. Fins i tot hi ha grups que tenen algú especialitzat a buscar finançament, si cal", explica David Serra, director de la Fundació Scientia, que a Catalunya organitza la Lego League. "Treballem les diferents intel·ligències i, sobretot, l'emocional, indispensable per treballar en equip", diu Serra.

Cargando
No hay anuncios

Enfortits

D'intel·ligència n'hi ha més d'una, i a la Lego League cada participant pot potenciar, o fins i tot descobrir, les seves aptituds. "Per exemple, els nens més moguts a classe es desenvolupen molt bé en aquests ambients en què cal més acció i treballar en equip", afirma Serra. També els nens més reservats poden descobrir noves habilitats.

Cargando
No hay anuncios

L'Eduard Molist té 14 anys i ha participat en la Lego League d'enguany. A l'escola sempre treu bones notes en les matèries científico-tècniques. Però sempre ho passa fatal quan ha de parlar en públic. Conscient que les ciències és el que li agrada, al seu equip va participar en tot el pla de recerca, en el procés de definició del robot i en l'aplicació que feien. Però com que treballen tots amb tots, cosa que vol dir que tots ho han de saber fer tot, també va haver de participar en la presentació oral davant del jurat del concurs. I, per a la seva satisfacció, se'n va sortir i amb nota. Explica que ara, després de sentir-se segur i amb el suport dels seus companys, quan ha de parlar davant de tothom fins i tot en gaudeix. L'Eduard s'ha fet "més fort" amb la Lego.

Aquest grup de treball de Tona va quedar molt ben posicionat a la convocatòria d'aquest any, que tenia com a leitmotiv buscar solucions per als problemes que pateix la gent gran. Durant dos mesos, amb altres membres de l'equip, l'Eduard va entrevistar molts avis i àvies i personal que treballa amb ells i van buscar literatura científica. Amb tot el material a la mà, van detectar què faltava a la gent gran: somnis. Aquesta falta d'il·lusió feia que la seva salut empitjorés. Per contra, redescobrir o rememorar els seus somnis els feia sentir millor.

Cargando
No hay anuncios

Entre tots van decidir quina seria l'aplicació que crearien, la Senior life , un programa capaç de dir a la gent gran quin era el somni que els faltava fer realitat.

Trobar el teu camí

Cargando
No hay anuncios

La Lego League s'organitza a tot el món. A Espanya hi participen uns 250.000 nens i nenes de 10 a 16 anys que formen grups d'entre 3 i 10 persones. També hi ha la Junior First Lego League, per a criatures de 6 a 9 anys. "El més important és el que descobreixen d'ells mateixos, no el que guanyen", diu Serra. Per la seva banda, Miquel Vilaró, que com a professor fa set anys que "entrena" diferents equips, apunta que la Lego League és una "eina molt eficaç per crear emprenedors en sèrie". "Potencia les intel·ligències indispensables per al segle XXI, està totalment connectada amb la realitat per detectar necessitats i trobar solucions", conclou Vilaró.