05/01/2013

I jo per què he d'anar a l'institut? (i 2)

2 min

M'havia compromès a la columna anterior a fer una un petita llista de respostes a l'interrogant que encapçala aquest article. Haurem de començar assumint com a positiu que van a l'escola a estar i a relacionar-se, que estan força a gust i que valoren la companyia. Després, provem a construir junts altres motius, altres raons de les oficials. Imaginem-nos davant nostre la cara adolescent que interroga i assagem a dir raons com ara aquestes:

-Pot ser molt avorrit fer el contrari. Si no vas a l'institut què faràs?

-La teva vida està plena de dubtes i hauria d'estar plena de curiositats i interrogants.

-Trobar respostes dóna plaer. Saps que no mola ser ignorant.

-Si vols aclarir-te, potser cal veure com s'ho munten els altres. Pots aprendre d'altres i ajudar d'altres a aprendre.

-És possible que vulguis ser com diuen les revistes o actuar com et diuen els que manen, però potser t'estimes més aprendre a pensar.

-Més enllà de l'escola hi ha vida però una part de la vida també està a l'escola. Potser pots estudiar-la.

-Si vols que t'escoltin i t'entenguin, hauràs de saber escriure millor, també al WhatsApp i a una web, per enamorar, per buscar feina, per ser reconegut. Necessites saber parlar, ordenar les idees i saber expressar-les.

-Abans que tu han passat coses al món, unes altres persones han investigat, actuat, escrit i tenen altres punts de vista interessants, altres experiències, que cal conèixer.

-Si quan s'acabi l'escola saps més és possible que t'explotin menys. Si saps més tindràs interès a saber encara més. Com que vius i viuràs en una societat canviant, podràs trobar-t'hi millor si pots seguir aprenent.

-No tots, però una part del professorat són gent sàvia, que poden ajudar-te a descobrir, a saber si allò que diu la Viquipèdia és cert. Potser trobaràs profes disposats a escoltar-te, accessibles a les teves preocupacions.

-Anar a l'institut també serveix perquè et donin un títol que et permetrà seguir estudiant sense que t'arraconin.

-Una última raó. Serveix perquè els teus pares estiguin tranquils sabent que no estàs al carrer o al llit i així et deixin en pau una estona.

Pensem noves raons, oblidem el discurs oficial del ministre o la consellera. Si més no que, en acabar l'ESO, ningú no pugui dir-nos: no m'interessava res del que m'ensenyaven a l'institut.

stats