Criatures 20/06/2015

Petit gest, gran resultat

Més de 33.000 alumnes catalans ajuden a reduir la factura d’energia a les seves escoles

A.f.
2 min
Petit gest, gran resultat Incentivar l’estalvi energètic a les escoles

Trenta-tres mil alumnes de prop de 90 escoles de la demarcació de Barcelona han participat aquest any en el programa europeu Euromet 50/50 max, que té per objectiu el foment de l’estalvi energètic també als centres escolars. Per celebrar-ho, una representació formada per 250 alumnes i mestres de 22 escoles de 17 municipis de Barcelona van participar fa uns dies en la festa organitzada per la Diputació de Barcelona a les Drassanes Reials.

Les accions realitzades en el conjunt d’escoles i instituts que participen en el programa han permès generar un estalvi de 2.731 euros de mitjana per escola en consum d’electricitat i energia. Un estalvi que ha suposat també una reducció mitjana de 119 tones d’emissions de CO a l’aire.

D’abast europeu

L’ Euronet 50/50 max és una iniciativa europea per promoure l’estalvi energètic a les escoles i altres edificis públics amb l’aplicació del concepte 50/50, que consisteix a introduir incentius econòmics a l’estalvi energètic aconseguit. Així, l’ajuntament responsable de cada escola, que és qui paga les factures, i l’equipament signen un compromís pel qual el primer es compromet a retornar el 50% dels estalvis econòmics aconseguits en benefici de l’escola, mentre que aquesta es compromet a aplicar un conjunt de bones pràctiques i a liderar el projecte.

A nivell europeu participen en aquest programa 500 escoles de primària i secundària de 13 països europeus, cosa que implica més de 80.000 alumnes i 6.000 mestres europeus compromesos a unir esforços per estalviar almenys el 8% de l’energia consumida a les seves respectives escoles. En total són 116 els municipis europeus que utilitzen els materials i eines educatives del 50/50, dels quals, una cinquantena estenen l’acció 50/50 a altres edificis públics.

Jornada de festa

A la festa de les Drassanes Reials, els diferents escolars van participar de manera activa en diverses accions lúdiques sobre energia i formes d’estalvi. En aquesta línia, el diputat en funcions d’Espais Naturals i Medi Ambient, Joan Puigdollers, present a la jornada, va voler ressaltar l’aprenentatge social i polític dels nens i nenes participants en aquest programa impulsat per la Comissió Europea i que compta amb l’impuls de la Diputació de Barcelona juntament amb tots els municipis i escoles implicats.

stats