Flors de Bach
Criatures16/05/2015

Tenim una pena, però no fem pena

Eva Bach

Ala meva família, com a totes les famílies, hem patit pèrdues que ens han omplert de tristor i ens han deixat grans buits. La mort del meu pare i la de la meva àvia materna, tots dos encara joves i plens de vida, són dues de les més grans. Són penes que portem al cor i que ens acompanyaran sempre, ara ja més dolçament, atès que el temps transcorregut és prou ampli perquè la seva acció reparadora s’hagi deixat notar. Precisament perquè ja puc mirar-m’ho amb perspectiva, puc afirmar que de les tristors a vegades en neixen flors. Que les penes, un cop elaborades i integrades, ens poden deixar també alguns guanys. El meu interès per atendre i comprendre les emocions humanes està relacionat amb aquests dos episodis de la meva història personal.

La meva vocació de promoure el creixement interior i la salut emocional té a veure amb les dificultats i mancances que, en la meva adolescència, vaig detectar que hi havia pel que fa a l’expressió i gestió de vivències i sentiments difícils com aquests. D’alguna manera, les penes viscudes m’han ajudat a fer la tasca que faig amb sentit i, encara que sigui indirectament, m’han acabat reportant alegries. Però si ha sigut així és en gran mesura perquè la mare i els avis no es van recrear mai en la pena. I, per sobre de tot, no van voler fer mai pena. El matís és important.

Cargando
No hay anuncios

Amb dignitat i fortalesa

Tenir una pena gran normalment no s’escull. Fer pena ja depèn bastant més de les actituds personals i jo ho trobo una mica penós. Per a mi ha sigut de gran ajuda no haver-me sentit mai mirada com una pobra òrfena i això ho dec als de casa. Agrairé sempre a la meva família que en comptes de compadir-me i dir-me “Ai, pobreta”, m’ensenyessin a portar la pena amb dignitat i fortalesa. És evident que la manera com un ho porta condiciona la mirada dels altres i la mirada dels altres influeix en com ho portem.

Cargando
No hay anuncios

Quan sentim llàstima per una persona, li carreguem una llosa i li restem dignitat i força. La llàstima és una compassió mal entesa que fa més mal que bé. La compassió que ajuda és la que acompanya amb tacte i respecte pel dolor de l’altre, però el segueix veient com una persona digna i capaç, per molt gran que sigui aquest dolor.