Criatures08/06/2013

Pares i fills: herois compartits

Les llibreries s'omplen de reedicions de clàssics de la literatura infantil. Grans i petits es retroben en el paper

Paloma Arenós

Fa 30 anys la barcelonina Núria Rodó era una nena de 12 anys, devoradora de llibres, que va descobrir la nissaga Torres de Malory a la biblioteca de la seva escola i es va deixar endur per les aventures d'unes adolescents en un internat britànic escrites per Enid Blyton entre el 1946 i el 1951. Rodó, avui professora d'anglès i de castellà i codirectora de l'escola de cangurs CompassBCN, s'ha tornat a retrobar amb les heroïnes de la seva infància gràcies a una reedició dels sis títols de la col·lecció que l'editorial RBA-Molino ha fet el 2012 i que han caigut a mans de la seva filla Emma. Mare i filla tenen ara lectures i heroïnes compartides.

"És emocionant poder compartir lectures amb la meva filla perquè ens agrada comentar la jugada i analitzar els personatges i l'acció. L'Emma també és una gran lectora i això hi ajuda molt", explica somrient. La mare recorda que el que més li agradava quan llegia Blyton de petita era que "aquelles noies, tot i estar en un internat, tenien molta independència i vivien experiències molt més interessants i emocionants que jo en la meva vida de llavors, que consistia a anar de casa a l'escola".

Cargando
No hay anuncios

La gràcia d'aquesta parella és que l'Emma, d'11 anys, s'ha llegit gairebé tots els llibres de la col·lecció en anglès. "Vaig a una escola americana des de P-5 i l'anglès no em suposa cap problema. Tot i que l'entorn que hi ha a la història és antic i no hi ha cap tecnologia de les que tenim ara -com mòbils o ordenadors-, els llibres m'han agradat molt perquè la història d'amistat entre les noies és molt maca i si s'han de protegir davant d'una mestra, ho fan", diu admirada. La clau, segons Rodó, és que els valors que atrapen el lector són els mateixos fa 30 anys que ara: "La fidelitat de les noies i l'amistat continuen enganxant", reconeix.

La Núria Rodó destaca que entre les amigues de l'Emma s'ha produït el boca-orella i "en molt poc temps també se n'han fet seguidores". "Hem regalat alguns llibres de la sèrie en els aniversaris de les nenes i hem triomfat", assegura satisfeta.

Cargando
No hay anuncios

Valors vigents

L'editora de Torres de Malory , Laia Esqué, està totalment d'acord amb la vigència dels valors. "L'amistat i la camaraderia que es viu a l'escola és un valor universal que sempre serà vigent. Tot i que els detalls de formació formin part d'una altra època, amb un model femení molt diferent, la lectura d'aquesta sèrie segueix reforçant temes com el respecte, la lleialtat i la companyonia", argumenta. Esqué afirma: "L'atractiu de la sèrie són les peripècies a l'internat. Situacions atemporals com les competicions esportives, les malifetes, l'emoció de les excursions, els berenars compartits, les exigències escolars i l'arribada de noves companyes o professores... donen vida eterna a aquestes heroïnes que van fer la seva primera aparició a les llibreries l'any 1946".

Cargando
No hay anuncios

L'última edició de l'editorial RBA-Molino ha estat un èxit massiu. Al Sant Jordi passat se'n van vendre 25.000 exemplars i a hores d'ara ja gairebé han arribat als 100.000. A més d'unes il·lustracions actualitzades amb un estil de còmic, "s'ha fet una nova traducció de l'edició revisada pels editors anglesos". I continua l'editora: "En aquesta actualització es conserva el text original mantenint el llenguatge d'una novel·la ambientada en un altre temps, però amb expressions comprensibles per als lectors del segle XXI". Esqué subratlla: "L'obra d'Enid Blyton ha tingut diverses edicions des dels anys seixanta, quan es va publicar per primer cop, i sempre ha estat part del catàleg viu de l'editorial. El projecte de reeditar Torres de Malory per acostar-lo als lectors d'avui d'una manera atractiva va venir després de veure'n una nova edició il·lustrada i revisada que es va fer a Anglaterra". El revival ha agradat tant a mares i filles que l'editorial ja ha engegat un nou projecte i està reeditant una altra de les sèries més conegudes d'Enid Blyton, Aventuras , "amb un format il·lustrat i actualitzat de manera semblant", descriu.

No és només nostàlgia

Cargando
No hay anuncios

Els herois literaris compartits entre adults i petits són claus per al creixement personal de tots dos, segons l'editora de RBA-Molino. "Compartir les lectures que ens han fet lectors és una oportunitat fantàstica. Poder fer-ho, a més a més, amb un llibre que resulti atractiu per a les criatures, i no només com a exercici de nostàlgia, és una oportunitat molt gratificant". "Entenc -conclou- que l'oferta existent a les llibreries actuals queda molt allunyada de les lectures habituals dels pares en les edats corresponents, així que els compradors veuen en aquestes sèries una oportunitat de tornar a compartir experiències lectores amb els seus fills". També és el cas de la Marta i la seva filla Berta. La Marta explica: "Havia llegit molts dels llibres d'Enid Blyton quan era petita. Me'ls passava la meva cosina. Eren Las aventuras de los cinco ". Ara a la Berta li cauen a les mans les noves edicions dels clàssics d'aquesta escriptora i ja té previst que, un cop acabi l'escola, començarà a llegir-los.

L'abella Maya

Cargando
No hay anuncios

Els herois compartits també es troben, per exemple, en la nissaga de Harry Potter, ja que l'han llegit tant adults com adolescents i criatures. "A casa els vaig començar a comprar per als meus fills d'11 i 13 anys i jo me'ls he llegit tots: m'ho he passat molt bé i ho dic orgullosa", explica l'eivissenca Anna Garcia. Una altra mare que també està compartint herois, en aquest cas televisius, és la sabadellenca Jennifer Barrios. Recorda com gaudia de La abeja Maya a TVE fa una trentena d'anys, i reconeix que els seus fills -Iñaki de 5 i Noa de 3- "s'ho passen la mar de bé amb la nova versió. Penso que és una sèrie útil per aprendre a conèixer la vida dels insectes i la natura".