Criatures 21/09/2013

No et deixis menysprear

Eva Bach
2 min

Hi ha dos tipus de persones de les quals em refio més aviat poc: les que et retreuen qualsevol defecte i mai no et reconeixen cap virtut i les que t'ensabonen constantment i de maneres exagerades. Però si hagués de triar, potser em decantaria per les primeres, ja que molt sovint les seves crítiques tenen més a veure amb aspectes no resolts d'elles mateixes que amb mancances nostres, i també perquè va bé parar l'orella i escoltar què diuen per si conté alguna part de veritat i ens pot ajudar a millorar. En canvi, les persones que t'afalaguen contínuament pot ser que ho facin com una forma de xantatge emocional, i, en cas que sigui sincer, el dia que ens descobreixin algun cop amagat correm el risc que ens defenestrin amb la mateixa facilitat que ens han adorat.

Calibrar crítiques i afalacs

Si després d'una conferència se m'acosta una persona i em diu que sóc una pedagoga excel·lent me n'alegraré. El reconeixement dels altres és indispensable per sentir-nos bé amb nosaltres mateixos i per tenir ganes de seguir progressant. Si se m'acosta algú que em diu que sóc la millor pedagoga que ha conegut mai i que vol seguir tot el que faig -com em va passar una vegada-, em farà més por que gràcia. M'incomodarà perquè voldrà dir que n'ha conegut molt poques, que ens ho diu a totes o que vol aconseguir qui sap què.

Als nostres fills els hem d'ensenyar a calibrar tant les crítiques com els afalacs i a no deixar-se menysprear ni idolatrar. Convé que aprenguin a no fer gaire cas de qui diu coses sobre ells de maneres summament des-agradables, ni tampoc dels que diuen coses positives que sonin desorbitades. Les crítiques furibundes poden ferir i l'adulació pot tenir efectes negatius. Ens ajuden les crítiques respectuoses i els afalacs ponderats. L'autor d' Els miserables ens desitja en un dels seus poemes que tinguem enemics en la mesura exacta, perquè ens faran qüestionar les pròpies certeses, i que entre ells n'hi hagi almenys un que sigui just. Si tenim aduladors, que siguin també en la mida exacta, que almenys un sigui just i que els puguem reconèixer per posar en quarantena el que ens diguin.

stats