Criatures 13/10/2012

Menú saludable

2 min

Segons Josefina Llargués, autora de 'La Filomena els fogons remena. Cuina natural per a pares i fills' i 'La Filomena els fogons remena. Esmorzars, berenars i postres saludables per a pares i fills' (Cossetània Edicions).

Esmorzar

- Una peça de fruita fresca de temporada o un suc natural acabat de fer

-Pa integral amb mel, melmelada, formatge fresc...

-Un got de beguda vegetal d'ametlles, avellanes, arròs, quinoa... sense sucre afegit o un iogurt natural

A mig matí

- Una peça de fruita o 4 o 5 fruites dessecades (dàtils, figues, orellanes...)

Dinar

-Una amanida variada

-Un guisat de llegums amb verdures i hortalisses i un cereal (arròs, cuscús, quinoa...)

-Un grapadet de nous, ametlles, pinyons o avellanes

Berenar

- Un iogurt i un grapat de raïm o qualsevol altra fruita de temporada, o un petit entrepà amb pa integral sucat amb tomàquet i amanit amb oli d'oliva verge i farcit del que al nen més li agradi.

Sopar

- Una crema de verdures

- Peix al vapor acompanyat d'un saltat de pastanaga, bròcoli, porro...

- Una poma crua o al forn

Com afirma Joan Bel, cap de la unitat d'endocrinologia pediàtrica de l'Hospital Germans Trias i Pujol, "l'excés de pes és una conseqüència directa del desequilibri entre la ingesta i la despesa". Per exemple, si cada dia la criatura menja 30 g de més, al mes se li haurà transformat en un quilo. Per tot plegat, la Societat Catalana de Pediatria (SCP) i el grup de treball d'endocrinòlegs de la mateixa Societat han impulsat un treball conjunt, explica Álvaro Díaz, pediatre i vocal de la SCP. "Els pediatres recorden a les famílies quina és la piràmide nutricional, quins han de ser els aliments diaris dels àpats i quins són els excepcionals. L'excés de pes infantil és el germen de malalties d'adults", conclou Álvaro Díaz.

stats