Criatures 31/08/2013

Si els llepeu el xumet, creixeran més sans?

Un dilema patern que obre debat entre els experts

Trinitat Gilbert
3 min
Si els llepeu el xumet, creixeran més sans?

Un estudi de la Universitat sueca de Göteborg assegura que si els pares llepen el xumet els nadons creixen sans i sense al·lèrgies, perquè la saliva adulta n'activa les defenses. Contacto per correu electrònic amb el professor Bill Hesselmar, que treballa a l'hospital de nens The Queen Silvia i és un dels promotors de l'estudi de la Universitat de Göteborg. M'explica que ho van comprovar amb una mostra de 184 criatures, que van seguir des dels sis mesos. Els motivaven les quantitats d'al·lèrgies comunes als països industrialitzats. I el resultat era evident: quan els pares els llepaven els xumets, les criatures desenvolupaven menys al·lèrgies de grans, comparats amb els que els havien esterilitzat el xumet quan havia caigut a terra.

La Irene Rodríguez i en Toni Mayoral acaben de tenir un nadó. Té gairebé dos mesos i quan en feia un i mig li van donar per primera vegada un xumet per calmar-lo. Al curs de preparació al part, els van dir que no calia que esterilitzessin el xumet amb aigua bullent ni amb pastilles esterilitzadores. Tan sols aigua i sabó, els van remarcar. Quan ha arribat l'hora, és el que ha fet la parella. Aigua de l'aixeta i sabó de rentar els plats és el que fan servir per donar per primera vegada el xumet al nadó. Amb les tetines dels biberons, que els donen amb llet materna, fan exactament el mateix: aigua i sabó.

La primera roba de la criatura, la que li van posar tot just néixer, sí que la van rentar amb un sabó especial per a nadons, perquè van pensar que era molt especial, perquè seria la primera que es posaria a la seva vida. Després, a mesura que els familiars o els amics els han anat regalant robes, no l'han rentada abans de posar-l'hi. Ho han fet directament. De la botiga al cos. "I no passa res, no té granets ni cap granissada ni res", diuen.

Opinions contràries

A l'Hospital Germans Trias i Pujol, de Badalona, el cap del Servei de Pediatria, Carlos Rodrigo, rebat les conclusions de l'estudi suec. Per començar, "la metodologia no és correcta, perquè una mostra de 184 casos no n'hi ha prou per treure'n conclusions". I, per continuar, el sentit comú diu que a través de la saliva els pares poden fer arribar als nadons infeccions i fins i tot la mateixa càries dental. "Imagineu-vos, uns pares fumadors que passen el xumet per la seva saliva. Després es transmetrà les restes de tabac dipositades a la seva sortida i llengua al nadó".

La idea que els pares poden llepar el xumet al nadó seria només acceptable si són uns pares sans. Només si no són fumadors, si no tenen càries, llavors, si no hi ha cap altre remei, es podria acceptar. Tot i així, hi ha virus que poden tenir i no sospitar-ho, i que igualment poden passar per la saliva al nadó.

Però el més normal és passar el xumet per aigua i sabó sempre que caigui a terra. "No cal ser exagerat -avisa Rodrigo- i extremar les mesures d'higiene perquè, al capdavall, els microbis són arreu i els nadons hi han de contactar". Mans, llençols, joguines... I quan comencin a gatejar, encara en trobaran molts més. Fins i tot quan acaben de néixer, pel canal vaginal, contacten amb microbis, "i es creu que són bons, perquè protegeixen d'infeccions, però a l'hora de la veritat, els nascuts per cesària tampoc no contrauen gaires més infeccions en relació amb els nascuts per part vaginal". De fet, el sistema defensiu de la criatura s'entrena gràcies al contacte amb els microbis. "És cert que als països industrialitzats hi ha més al·lèrgies, com remarca l'estudi suec, però als països que no, com l'Índia i l'Àfrica, el que hi ha són infeccions". Com en tot, cal trobar l'equilibri.

Finalment, la pediatra Maria Méndez, de l'Hospital Germans Trias i Pujol, recorda que l'Organització Mundial de la Salut recomana esterilitzar xumets i tetines amb aigua bullent. "Són consells per a tot el món, però al nostre país, amb aigua potable i higiene general n'hi hauria prou".

stats