Criatures 09/06/2012

Ioga i embaràs. Un viatge cap al jo profund

Paloma Arenós
4 min
Ioga i embaràs
 Un viatge cap al jo profund

Aquest és un viatge en el qual no cal bitllet ni cap mitjà de transport motoritzat. És un camí cap al jo profund que beneficia, principalment, els dos passatgers que van junts en el mateix espai: la mare i el fill. Practicar ioga i meditació durant l'embaràs, sempre sota la supervisió d'un professional titulat, aporta molts beneficis tant a la gestant com al nadó i permet que el destí final d'aquest recorregut conjunt, el part, sigui més senzill i fluid. La respiració conscient serà el combustible principal.

Mitjançant les postures del ioga, les asanes , juntament amb la respiració i la relaxació, se sol arribar a un cert nivell de consciència tant corporal com mental, un factor que afavoreix molt un bon desenvolupament de l'embaràs i del benestar del bebè.

Contra l'estrès

Ioga i embaràs van de bracet quan es tracta d'evitar l'estrès i descarregar la tensió i, a més, afavoreix la protecció de la columna vertebral, de manera que el cos de la dona aconsegueix acomodar-se a tots els canvis de l'embaràs amb comoditat. La psicoterapeuta Lisa Almoril, mare de dos fills, fa trenta anys que és professora de hatha ioga, però en fa set que, després de passar per una crisi, es va especialitzar en la formació de ioga per a embarassades. "Tot i els anys que feia que ensenyava, no trobava el meu públic i em sentia frustrada. Fins que vaig descobrir-ne el motiu; tinc un ritme vital molt lent i no connectava bé amb els alumnes. Però amb les embarassades és molt diferent; tenim el mateix ritme i, a més, em comunico molt bé amb els nadons", explica satisfeta. Des del seu local barceloní de la cadena HappyYoga, Almoril atén una desena d'embarassades dos dies a la setmana. Totes, a més de la panxa creixent, coincideixen en la mateixa recerca. "Tranquil·litat és la paraula més escoltada. És el que busquen i el que més necessiten perquè o bé estan tot el dia treballant o bé suporten molta pressió de l'entorn sobre l'embaràs i el part. El ioga els ajuda a connectar-se amb el seu cos, ja que al seu interior tot està bé, i la natura sap què ha de fer en tot moment".

La columna, el centre

A Catalunya, l'enginyera tècnica en telecomunicacions Tere Puig va ser una de les pioneres en la formació de professorat de ioga per a embarassades i nadons. Formada en kundalini ioga, l'any 2002 va fundar Yoga para Mamás y Bebés. Recordant el seus inicis, explica: "La vivència de la maternitat acompanyada de l'experiència del ioga va ser el que em va donar força i confiança per dedicar-me plenament al món de l'embaràs, la criança i la família i així poder acompanyar dones i homes que decideixen aprofitar aquest moment per realitzar la transformació interna que la natura ens suggereix".

Els experts consultats coincideixen que la columna vertebral és el suport central i a mesura que va avançant l'embaràs, quan el cos guanya més pes, se sol perdre l'estabilitat i l'harmonia. En aquest cas, el ioga evita el cansament de l'esquena i el dolor al sacre, el coll o el cap.

Prevencions

Però cal que la gestant i el seu instructor tinguin en compte algunes mesures. En primer lloc, mai ha de flexionar o estirar un múscul més enllà de la seva capacitat quan es fan les asanes . Tampoc ha de sentir cap tipus de dificultat en la respiració. "La pràctica del ioga durant l'embaràs afavoreix el desenvolupament de la consciència física i corporal. La respiració profunda i la meditació són fonamentals en qualsevol moment de la vida, ja que et milloren l'estat d'ànim i entres en un estat de quietud i pau interior. I, en l'embaràs, s'aconsegueix viure i visualitzar l'espai on hi ha el fill i el canal del part", detalla Almoril. La professora explica: "Un part natural no medicalitzat i una classe de ioga tenen molt en comú, ja que estàs en un estat d'interiorització i d'introspecció i ens porta a una intimitat amb nosaltres i el bebè. Les mares es comuniquen molt amb la seva criatura i ho poden fer a través del cant, del tacte, del moviment i, també, des del silenci, mitjançant la respiració conscient, i això afavorirà moltíssim el part".

Ioga per a nens

L'educadora social Verònica Cobos confirma aquest poder transformador. Treballava en el sector del turisme i va patir una crisi laboral i personal. La seva teràpia va ser començar a fer ioga. "Em va agradar tant i em sentia tan bé que vaig voler aprofundir-hi i l'única manera era preparar-me com a professora de ioga. En cap moment va ser la meva intenció ser-ho, però la vida m'hi va portar. Al centre on treballava vam detectar que hi havia la necessitat de fer classes específiques per a nens i fa set anys que m'he especialitzat en el ioga per a famílies", explica. Fa dos anys, Cobos es va quedar embarassada i assegura que gràcies al ioga ha après a "tenir consciència corporal i sentir el que necessites realment en cada moment". Va treballar com a professora fins pocs dies abans de parir i va trencar aigües fent ioga a casa. "Era el que em mantenia àgil i la meditació va ser clau durant el part. En dues hores i mitja naixia la Ivet en un part natural".

Cobos treballa fent classes de ioga tant per a nadons acompanyats dels pares (recomana començar a anar-hi a partir de l'any i mig de vida) com per a nens, i assegura que "millora ràpidament la seva atenció i concentració". "Són capaços de relaxar-se i preservar la seva respiració natural. També aprenen a frenar el ritme que els pares i els adults que els envolten portem. Segons l'edat, treballem a partir dels contes, el joc, el teatre o la música. El ioga permet estar més atents, ser més conscients del cos, saber escoltar, observar i sentir. Al final, els nens són els meus mestres", conclou amb un somriure.

stats