El camí cap a una FP més internacional
L’Escola Antoni Algueró és un dels centres que participen en els programes Erasmus+ i InnovaFP, amb estades formatives en empreses punteres
L’Escola de Formació Professional Antoni Algueró, que es va crear el 1987 amb l’objectiu de formar professionalment i empresarialment alumnes en l’àmbit de les indústries gràfiques en cadascuna de les seves especialitats, ha fet de la internacionalització i la innovació dels seus estudis un pilar. Una filosofia i una manera de treballar que ja fa anys que dóna fruits i que ara li ha permès ser un dels centres escollits per participar en els programes Erasmus+ i InnovaFP, que permet als seus estudiants fer estades formatives en empreses estrangeres i catalanes. “L’accés als programes és un incentiu per al centre perquè ens permet millorar la formació dels nostres alumnes a partir del contacte directe amb empreses innovadores i internacionals”, afirma Joan Creus, exdirector del centre que ha gestionat els acords.
Gràcies al programa europeu Erasmus+, aquest curs una quinzena d’estudiants dels cicles formatius de grau mitjà d’arts gràfiques han fet una estada de pràctiques d’un mes i mig en empreses del sector a Rotterdam (Holanda), Saint-Étienne (França) i Jyväskylän (Finlàndia), amb l’objectiu de potenciar les seves competències i habilitats en una experiència que es repetirà l’any vinent. L’escola, que ha anomenat el projecte Descobrint el sector gràfic europeu, és una de les úniques deu de Catalunya que s’han beneficiat d’aquest projecte. La tria no és casual, com explica Creus: “L’Escola Algueró és membre fundacional de la xarxa de centres gràfics europeus EDGE [European Design and Graphic Media Education Network], i el bagatge d’aquests últims sis anys en projectes europeus [Leonardo i projectes de transferència i d’innovació] han fet que el nostre centre hagi sigut un dels escollits”.
Els beneficis de fer estades formatives en empreses d’arreu d’Europa són múltiples: “La possibilitat de conèixer nous entorns professionals del sector gràfic (processos, procediments, tecnologia) juntament amb l’experiència de descobrir noves cultures pròximes fan que aquestes pràctiques motivin molt els nostres alumnes”. L’estada inclou activitats formatives, laborals i culturals a l’entorn dels centres acadèmics que els tutelen o dels centres de treball subvencionades íntegrament. L’únic requisit és que els estudiants tinguin un nivell d’anglès òptim per desenvolupar-se en un entorn professional. Una condició que la majoria d’ells compleixen. “Tots han fet el mòdul formatiu d’anglès tècnic, recollit al currículum dels cicles formatius de grau mitjà”, anota Creus. Això era el que més preocupava Yeray Ramírez, que va ser un dels tres alumnes de l’escola que van anar a Finlàndia: “Quan vaig arribar vaig pensar que el meu principal problema seria parlar anglès, però al cap de tres dies ja em vaig treure el nerviosisme de sobre i vaig poder mantenir converses fluides”.
Encàrrecs reals
Ramírez deixa clar que “la classe va ser molt cordial” i va tenir “total llibertat per posar en pràctica” la seva “creativitat”. La clau de l’èxit, a parer seu, és que les dues escoles van fer tot el possible perquè l’estada fos tan còmoda com fos possible. Un altre dels alumnes que hi han participat, Miquel Soria, també destaca l’aposta per la creativitat del centre finlandès: “En Markku i la Vesa, els nostres tutors, ens ensenyaven el funcionament de les màquines, els diversos tipus de materials que podíem fer servir així com encàrrecs anteriors per alimentar la nostra imaginació, perquè la metodologia d’ensenyament és radicalment diferent”. Així, aquest estudiant revela que el sistema educatiu del país nòrdic es basa en “l’autoaprenentatge i la proactivitat de l’alumne, característiques que permeten un desenvolupament personal i professional orientat a la seva trajectòria individual, i en el qual el progrés es mesura a partir de la seva implicació i en depèn totalment”.
D’aquesta manera, els tres estudiants catalans van poder desenvolupar, en funció dels seus interessos, tot un seguit de projectes personals utilitzant les impressores digitals del centre: “Vam poder fer servir els plotters de tall, les laminadores o la nova impressora de tecnologia UV per imprimir tot tipus de materials, i és aquí on vam trobar el filó per experimentar i descobrir diferents possibilitats de la impressió digital, com la feta en fusta, metall o ceràmica, objectes cilíndrics i esfèrics, o amb textures i relleus generats amb vernís UV”. Però la formació no es limitava a tasques de preparació d’arxius i impressió: “Els nostres tutors van vetllar en tot moment perquè l’aprenentatge fos d’allò més complet i ens derivaven encàrrecs reals de clients que implicaven tasques de muntatge de roll-ups, rotulació i muntatge de vinils o impressió per transferència tèrmica de samarretes”.
Per aquest motiu, considera que l’Erasmus+ és “una experiència molt recomanable, però només si s’està disposat a assumir la responsabilitat que comporta i a treballar de valent”. El compromís té la recompensa de poder descobrir món. Tenien les tardes lliures i van poder visitar Hèlsinki, Turku, Tampere o Kuopio, o menjar plats tradicionals com les salsitxes de ren, el mustamakkara amb melmelada de fruits vermells o l’exquisit salmó finlandès. “Vam conèixer amb més profunditat la història de Finlàndia amb llargues converses a la posta de sol sobre llacs eterns i purs amb gent d’allà, mirant d’entendre uns costums tan complexos com desconeguts per a nosaltres”, exposa el jove estudiant, i afegeix: “Tenim molt a aprendre de la seva mentalitat. Quan tallen un arbre, en planten dos”.
Innova FP
Més enllà d’aquestes estades pel Vell Continent, enguany l’escola també ha iniciat la seva participació en el programa InnovaFP, que impulsa el departament d’Ensenyament. Un total de 53 centres educatius formen part del programa, que potencia la innovació dels centres que imparteixen formació professional perquè puguin desenvolupar projectes i transferir coneixement en col·laboració amb les empreses o organitzacions pròximes als centres educatius. Un programa que enforteix la vinculació del centre amb les empreses i entitats del seu entorn i promou el seu paper en matèria d’innovació. També té entre els seus objectius millorar la formació dels alumnes i vincular els coneixements de l’alumnat i del professorat amb els de les empreses, així com rendibilitzar instal·lacions i recursos. Amb la incorporació a aquesta iniciativa pionera, l’escola passa a formar part del selecte grup de centres catalans que estrenyen els vincles entre el món acadèmic i laboral. “El projecte té la voluntat de transferir coneixement entre els centres formatius i les empreses, amb el valor afegit que aquestes mateixes companyies poden fer arribar ofertes de feina als alumnes del centre que hi fan pràctiques”, remarca Creus. Les pràctiques, que són un dels pilars del seu projecte educatiu, són un al·licient per als alumnes per seguir-se formant. Així ho corrobora l’exdirector del centre, que afirma que “la formació en centres de treball és una de les qüestions més valorades pels alumnes dels cicles formatius i dels certificats de professionalitat. Tenir la possibilitat de fer pràctiques en bones empreses és una de les pedres angulars del projecte”.
Els beneficis socials d’avançar cap a la formació dual amb estades en empreses seguint el model alemany contribueixen a disminuir l’atur juvenil -que frega el 50% al nostre país-, a reduir els índexs d’abandonament escolar -ja que ofereixen unes perspectives laborals més bones als estudiants- i a donar resposta a les necessitats d’un mercat laboral cada cop més segmentat.
Un ampli bagatge en programes europeus
L’Escola Antoni Algueró, l’única especialitzada en arts gràfiques de Catalunya, ha participat els últims quatre anys en programes europeus dins la xarxa EGIN i EDGE, com el Creative ECVET, que potencia la mobilitat dels estudiants de cicles formatius d’arts gràfiques, o el LEAN Manufacturing and Marketing for Graphic Media, que té com a objectiu incrementar la productivitat i el màrqueting de les pimes del sector. També en el Development in Education of Interactive Media in Vocational and Educational Training, que promou la col·laboració amb altres escoles europees com el Schule für Gestaltung Bern Biel (Suïssa), el Grafisch Lyceum (Holanda) i el Roskilde Tekniske Skole (Dinamarca). El centre també ha sigut inclòs als programes Leonardo de mobilitat europea els anys 2008, 2010 i 2011.