Salut

“Els infants entenen millor a què s'enfrontaran a través dels dibuixos"

L’Hospital del Mar incorpora un sistema de pictogrames a les urgències i les consultes pediàtriques per atendre millor els pacients amb problemes comunicatius o barrera idiomàtica

El servei de Pediatria de l'Hospital del Mar ha incorporat un sistema amb pictogrames per facilitar la comunicació amb els pacients amb necessitats comunicatives complexes, així com amb les famílies amb barrera idiomàtica.
21/05/2025
4 min

BarcelonaFa poc més de dos mesos que les famílies que visiten les urgències o les consultes de pediatria de l’Hospital del Mar han descobert com el personal sanitari disposa d’uns pictogrames a l’hora d’atendre’ls. Es tracta d’uns dibuixos que il·lustren tots els espais pels quals poden acabar passant (triatge, exploració, observació, guixos, etc.), així com les parts del cos i els símptomes amb els quals cursen la majoria de les malalties. Des de mal de cap, de coll, de panxa o d’esquena, febre, mocs, tos, erupcions, vòmits, diarrea o marejos. També recullen totes aquelles proves diagnòstiques amb les quals poden topar-se, com exploracions de coll o oïda, presa de temperatura o pressió, frotis a la boca, analítiques de sang, plaques, etc. I els possibles tractaments, des d’aquells més senzills, com pot ser un xarop, una pastilla o un embenat, a aquells més complexos, com intubar-los, posar una via o una sonda vesical o nasogàstrica. Un recurs que infermeres, TCAI, pediatres i altres perfils sanitaris utilitzen sobretot amb pacients amb problemes comunicatius derivats per exemple d’un trastorn de l’espectre autista (TEA) o amb barrera idiomàtica, si es tracta de famílies nouvingudes.

Pictograma utilitzat per comunicar-se amb els pacients.

Ambient més distès

És dimarts a les 10 del matí i la Verónica acudeix a urgències amb el seu fill, el Joel, de cinc anys i que té TEA. Mentre esperen el seu torn, el noi es mostra tranquil, molt pendent de la seva mare, a qui agafa de la mà quan la infermera pediàtrica Yasmina Ros i la TCAI d’urgències pediàtriques Montse Fernández el criden. Abans de passar a la sala d’exploració, Ros i Fernández s’aturen un moment a la porta per ensenyar-li el pictograma que li avança què és el que hi faran. Un cop a consulta, li pregunten a l’infant, amant dels cotxes i de fer construccions amb Lego, si li fa mal el coll o té mocs, acompanyant-se dels corresponents pictogrames. El petit diu que no, però Ros li explica, ajudant-se dels pictogrames, que aviat la doctora vindrà i li mirarà el coll. En cas que tingui el coll irritat, prossegueix, li recomanaran un xarop —que li mostren amb un altre pictograma—. Mentre arriba la doctora, aprofiten per prendre-li la temperatura, no sense abans mostrar-li el pictograma on apareix el termòmetre i que ell accedeixi que ho facin. Com que en Joel mostra tant interès en els pictogrames, Ros i Fernández n'hi continuen mostrant d'altres on surten nens i nenes als quals els fa mal l’esquena o tenen el braç en cabestrell.

Ros assenyala que hi ha hagut una molt bona acollida dels pictogrames per part de les famílies i sobretot dels infants. “Els infants entenen millor a què s'enfrontaran a través dels dibuixos i es deixen fer millor les tècniques, hi ha una millor col·laboració”, apunta. “De fet —recorda—, recentment, va haver-hi un noi al qual havíem de fer un frotis a la boca que, veient el dibuix, se’l va voler fer ell mateix.” Al seu torn, Fernández, destaca com, a través dels pictogrames, s’aconsegueix “un ambient més distès i una visita més dinàmica”. “No vas tan de pressa fent l’exploració perquè t’entretens més amb les explicacions i els dibuixos, però això els infants i les famílies també ho agraeixen; tot plegat és com un joc i molt menys traumàtic”, afegeix.

Diferents pictogrames amb diferents dibuixos sobre dolors o símptomes.

Afavorir la comunicació i la confiança

Durant la visita el Joel es mostra atent en tot moment a les explicacions de les infermeres que l’atenen. També se’l veu molt tranquil i col·laborador i és que per a ell, el recurs dels pictogrames tampoc és nou, ja que la família els va fer servir perquè el petit comencés a parlar i a saber-se comunicar. “Em sembla un molt bon recurs per les criatures que tenen aquest tipus de dificultats comunicatives”, afirma la Verónica, la seva mare, que també reconeix que, respecte a altres visites mèdiques, el seu fill “s’ha mostrat més tranquil i amb més confiança amb les infermeres que l’han atès”.

En paraules de Montse Fàbregas, cap de pediatria i neonatologia de l’Hospital del Mar, l’objectiu final dels pictogrames és que “tothom es pugui comunicar el màxim bé possible”. És una eina que va molt bé perquè els infants l’utilitzen a les escoles, sobretot en aquelles d’educació especial. Els que finalment van triar a l’hospital, a més de ser molt neutres i servir tant per a infants més petits com per a nois i noies més grans, “són molt complets pel que fa a salut i alimentació”, explica Fàbregas. Es tracta de dibuixos, prossegueix, “que ho fan tot més visual i entenedor, la qual cosa tranquil·litza els infants i les famílies i afavoreix que el pas de l’infant per urgències o per consulta sigui menys traumàtic”. Quan hi ha aquesta entesa, la intervenció del personal sanitari també és més fàcil. “Tot flueix més que no pas quan hi ha resistència o por”, apunta Fàbregas, que encara cita un altre benefici del sistema de pictogrames: “Hi ha l'avantatge que els infants també els poden fer servir per comunicar-se amb nosaltres, ja que de vegades no saben com dir-nos alguna cosa i s’ajuden dels dibuixos que posem al seu abast”.

Fonamentals per fer educació sanitària

A l’Hospital del Mar, els pictogrames són un recurs molt valuós, tanmateix, per fer educació sanitària amb aquells infants que han debutat recentment en malalties com la diabetis o l’asma. Amb els que tenen diabetis, els dibuixos serveixen per explicar-los quins senyals els haurien d’alertar d’una possible hipoglucèmia o hiperglucèmia, com comprovar el seu índex glucèmic o administrar-se insulina, mentre que amb els que tenen asma, es fan servir per explicar-los com utilitzar els inhaladors, explicacions que reben acompanyats de les seves famílies. “També hi ha infants amb TEA que, arran d’un tema neurològic, de vegades han de fer servir sondes nasogàstriques i aquests pictogrames ens serveixen per explicar a la família que caldrà que la criatura marxi a casa amb la sonda, com s’ha de mantenir i netejar”, afegeix Montse Fàbregas, cap de pediatria i neonatologia de l’hospital.

stats