LLEURE

Un gran espai per fer esport en família

Open Camp, el nou parc temàtic dedicat a l’esport que té la ciutat de Barcelona, va obrir les portes el dia 18 de juny. Està situat a l’antiga Anella Olímpica i es vol consolidar com un espai d’oci i esport de referència

Un gran espai per fer esport en família
Esther Escolán
16/07/2016
3 min

Oferir una visió en 360º de l’esport i posar l’èmfasi en el seu vessant lúdic. Aquest és l’objectiu del nou parc temàtic dedicat a l’esport ubicat a l’antiga Anella Olímpica, una zona que va viure la seva màxima esplendor l’any 1992, coincidint amb els Jocs Olímpics de Barcelona, i on d’un temps ençà instal·lacions emblemàtiques com l’Estadi Olímpic o la Torre Telefónica estaven tancades o reservades per a esportistes professionals. “Per primera vegada, ara tothom hi podrà accedir i també fer-ne un ús lúdic i obert”, afirma Paco Medina, director d'Open Camp.

Conscient de com s’ha popularitzat durant els últims anys l’anomenat free sport o open sport, que en fa uns quants més que aquí es coneix com a esport per a tothom -basat en la pràctica esportiva recreativa, no competitiva, més lliure i orientada a la salut, el benestar, la distracció i el lleure de l’individu-, Open Camp ofereix fins a 30 experiències esportives emmarcades en disciplines com el futbol, el bàsquet, el motociclisme, el tir olímpic i amb arc, l’atletisme, la boxa o el beisbol, entre d’altres. Uns tastets aptes per a qualsevol edat repartits pels 95.000 m que ocupa el complex.

Els responsables d'Open Camp proposen descobrir el món de l’esport no només des de la pràctica, sinó també des de diferents vessants, com ara la participació en una desfilada inaugural -Open Walk-, la retransmissió d’un partit de futbol, amb consoles i altres simuladors (de porter, de pilot de motos, etc.), amb exposicions permanents relacionades amb el passat, present i futur de l’esport, amb la projecció de curtmetratges, etc. Tal com apunta Medina, el que es pretén “és reivindicar el vessant lúdic de l’esport, la part no competitiva i allò que fèiem de petits, jugar”. Per aconseguir-ho, l’equip ha optimitzat unes instal·lacions poc fetes servir “omplint-les de contingut i sense banalitzar-les”. I prossegueix: “Allà on hi havia les cabines de ràdio fem l’experiència de l’Open Goool, on els visitants poden retransmetre un gol; allà on corria Carl Lewis hi ha l’Open Sprint, perquè els nois i noies puguin sentir-se atletes d’elit, i on hi havia l’auditori hi ha el cinema”.

Open Camp incideix, també, en el factor de l’espectacle, en els minuts de glòria i els flaixos per incentivar grans i petits, però... ¿què aporta donar a l’experiència aquest exhibicionisme? Paco Medina ho té clar: “Tots els aficionats a l’esport hem somiat alguna vegada a ser Messi, Gasol o Márquez, així que, en la mesura que sigui possible, volem fer-ho realitat i que tothom que vingui al parc visqui almenys un minut de glòria que, si vol, podrà endur-se a casa en una fotografia o un vídeo”.

TRANSMISSIÓ DE VALORS

El parc també posa un èmfasi especial en l’esport paralímpic. Algunes experiències estan adaptades a necessitats visuals i de mobilitat especials, d’altres -com l’Open Chair- estan pensades perquè els participants es posin a la pell d’un esportista amb discapacitat. A més, l’equip que hi ha al capdavant del projecte vol, en una segona fase, construir el primer museu paralímpic del món, a l’Estadi Lluís Companys. Medina precisa, però, que “no ens agrada parlar d’esport adaptat i no adaptat, no ens agrada fer diferències”, i per això han volgut “combinar i barrejar les dues realitats en un mateix espai”. “Estem molt contents de la resposta: la canalla s’ho passa bomba amb les curses amb cadires de rodes i amb l’experiència del tir olímpic adaptat”. Al marge d’això, el director del parc defensa fermament que l’esport “és un gran transmissor de valors com l’esforç, el treball en equip, el compromís, la perseverança i la solidaritat”.

Activitats per a escoles i instituts

“Estem molt contents de com estan anant els primers dies, la gent s’ho passa molt bé i tant les experiències com el tracte amb el personal està sent molt ben valorat”, destaca el director de l’Open Camp, Paco Medina. Durant els últims dies de juny i tot el mes de juliol, el parc acull nens i nenes procedents de casals i campus esportius i, de cara al setembre, se centrarà en escoles i instituts. “Creiem que la visita a l’Open Camp és interessant des d’un punt de vista esportiu, no cal dir-ho, però també cultural i educatiu, ja que podran descobrir les instal·lacions olímpiques. A més, l’oferta que l’Open Camp posa al seu abast compta, entre altres elements, amb una sala d’exposicions, un cinema o l’accés al Museu Olímpic”, afegeix el director de l’Open Camp.

stats