Criatures 26/07/2016

Front comú contra l'atur juvenil

Les escoles de segona oportunitat espanyoles desenvolupen una iniciativa comuna per aportar solucions a l'atur juvenil

Aure Farran
2 min
Ser jove i tenir formació superior escurça el temps de permanència a l’atur.

L'Associació Espanyola d'Escoles de Segona Oportunitat va organitzar fa uns dies la seva primera trobada nacional a Saragossa. Joves alumnes i exalumnes d'Escoles I2O van ser protagonistes de la jornada, que tenia per objectiu donar la paraula als joves i aconseguir que expressessin la seva pròpia realitat. Així, el Luis, un jove alumne d'I2O, va destacar que "la I2O m'ha ajudat a madurar, a veure que sóc capaç de fer alguna cosa i aconseguir-ho, i veure la necessitat de formació, passant de no estudiar a l'institut a aconseguir el graduat en ESO i cursar un grau mitjà".

Mitjançant l'estructuració d'una xarxa nacional d'escoles, l'Associació Espanyola d'I2O vol consolidar un model pedagògic comú, eficaç i reconegut dirigit a joves de 15 a 29 anys, els principis fonamentals dels quals estan recollits en una carta oficial signada el novembre del 2015 pels socis fundadors de l'Associació. Aquest model pedagògic està basat en una formació innovadora que contempla un reforç de les competències bàsiques laborals, el suport individualitzat al jove i el seu acompanyament en la recerca activa d'ocupació, mantenint un vincle estret amb el món empresarial.

José María Usón, president de l'associació, destaca que "l'objectiu de les I2O és afavorir la integració professional i social duradora d'aquells joves aturats que es troben fora del sistema educatiu. L'associació pretén conjuminar forces i treballar en complementarietat amb els dispositius existents a nivell nacional i autonòmic". Per la seva banda, Sergi Farré, assessor diplomàtic i portaveu del Secretariat General de la Unió pel Mediterrani, explicava que aquesta iniciativa s'emmarca dins el projecte de cooperació regional Mediterranean New Chance (MedNC), que compta amb el suport dels 43 països de la Unió pel Mediterrani.

MedNC promou el desenvolupament d'una xarxa euromediterrània d'Escoles I2O acreditades que treballen per a la integració social i professional dels joves exclosos del mercat laboral. "Fomentar el desenvolupament humà i la participació socioeconòmica dels nostres joves és fonamental per aconseguir l'estabilitat i la integració que necessita la nostra regió", ha destacat Farré.

Full de ruta

En el transcurs de la trobada es va presentar un full de ruta que contempla l'ampliació de la xarxa amb l'adhesió de nous socis, l'organització d'una sèrie de seminaris i debats sobre el model I2O i la definició d'un marc de col·laboració amb els centres que formen part de la xarxa euromediterrània MedNC –que inclou I2O d'Algèria, Egipte França, el Marroc i Tunísia–. La propera trobada nacional de totes les escoles I2O tindrà lloc l'any que ve a Andalusia.

stats