Criatures 12/04/2014

Contra els passotes

2 min

L’Àlex escriu al seu blog: “Hi ha alguna cosa en tot això que no em quadra. Per què la salut no és igual d’important i urgent per a totes les persones? ¿L’escola no ha de ser igual de bona per a tots? Per què alguns, amb el que guanyen, només poden menjar, i uns altres, amb menys esforç, poden donar-se la bona vida? No segueixo. Però, a estones, tinc la sensació que aquest no és el meu món”.

Abans que entri en el total passotisme m’afanyo a suggerir-li: “Raonablement el món en què vivim no t’agrada. És un món de grans i està ple de contradiccions, hipocresies i maldats amb les quals a una persona jove li resulta impossible conviure en pau. Si ens agrada, és sospitós. Tret que un formi part del grup per al qual l’important és treure profit d’aquest món i viure sense mirar ni veure. Jo puc ser escassament crític perquè la meva vida arrossega compromisos. No és, però, el teu cas. No tens res a perdre i tens poc a conservar. No et toca ser conservador sinó indignat. Ni tan sols pots tenir una ment estreta, la dels adults o els joves que només es veuen el melic i, potser, el melic dels seus amics. Vas néixer globalitzat i la teva mirada només pot ser global”.

”És la teva mirada la que persegueixen molts i diferents poders, ja sigui el mercat de què parlàvem, ja siguin els poders econòmics, religiosos o polítics. Igual que uns ens diuen «Compri i no pensi», uns altres ens venen miratges. No volen que vegem la crua realitat ni que ens preocupem per analitzar-la i, encara menys, que pensem en com canviar-la. Els mercats van darrere de tu i de mi. Darrere la teva mirada, en part verge, van els que no volen que et formis una idea de com és la realitat ni que et paris a imaginar com t’agradaria que fos. El títol del nostre llibre indica que no acabes d’entendre el món. Si fos més precís hauria d’haver escrit: «L’Alex vol entendre el món». Perquè resulta que del que es tracta és de no renunciar a entendre’l, de no empassar-se les explicacions tramposes que ens venen”.

Transcric aquí aquest diàleg perquè tot just acaba de néixer el text Álex no entiende el mundo (Montena). Un llibre per a adolescents que volen aclarir-se, ser feliços, pensar, conviure i canviar el món. Il·lusionadament espero que arribarà a les seves mans i que a algun lector adult li servirà per contestar les seves preguntes impertinents.

stats