Redaccional
Criatures 29/12/2023

Barcelona prepara una benvinguda marítima inoblidable als Reis d’Orient

El 5 de gener les platges de Somorrostro i de la Barceloneta seran l'escenari d'un espectacle únic (12 h)

Redacció
3 min
Els Reis d'Orient arribant a Barcelona

BarcelonaLes famílies de Barcelona podran donar una benvinguda marítima als Reis d’Orient. Enguany, amb motiu de la celebració de la Copa Amèrica de vela, tota la ciutadania està convidada a saludar-los des de la platja, on trobaran centenars de patges i carters reials que recolliran els desitjos dels nens i les nenes. El 5 de gener, entre les 12 i les 13 h, els barcelonins i les barcelonines podran assistir a les platges de Somorrostro i de la Barceloneta a un espectacle de dansa i focs pirotècnics i una animació específica, amb carters i patges reials.

Els nenes i les nenes podran ubicar-se a prop de l’espigó del Gas. Els Reis d’Orient aniran acompanyats d’un gran estol d’embarcacions. Els equips participants, remolcadors i altres velers, seran particularment convidats a formar part d’aquest esdeveniment, que compta amb la col·laboració de la Fundació Barcelona Capital Nàutica. Quan l’embarcació dels Reis aparegui per l’horitzó, es llançarà una pirotècnica de colors.

Des de fa molts anys, Ses Majestats arriben a la ciutat per mar, a bord del Pailebot Santa Eulàlia. D’aquesta manera es recrea el viatge que ha portat els Reis des de l’Orient i estimulant el vincle entre la ciutat i el mar. Unes hores abans de començar la Cavalcada, les autoritats de la ciutat rebran els Reis d’Orient al Port de Barcelona. Aquest emotiu acte de benvinguda tindrà lloc al Portal de la Pau.

La cavalcada dels Reis desperta moltes il·lusions

L’any 2024, per primera vegada, Barcelona serà la seu de la Copa Amèrica de vela, la competició nàutica més important que existeix. Aquest esdeveniment consolidarà la ciutat com a referent mundial de la nàutica i l’economia blava, des del punt de vista de l’esport, la sostenibilitat, la innovació i l’educació. Per compartir l’alegria per aquest fet i donar a conèixer a tots els barcelonins i les barcelonines aquesta competició que omplirà les platges de Barcelona durant els mesos de setembre i octubre, de manera excepcional, l’acte d’arribada dels Reis d’Orient del 2024 es convertirà en una gran festa ciutadana per donar també la benvinguda a la Copa Amèrica a Barcelona.

La cavalcada més especial

Cada 5 de gener, durant les celebracions de Nadal, milers i milers de famílies de Barcelona omplen els carrers de la ciutat per celebrar l’arribada dels Reis d’Orient. Segons les estimacions, es calcula que l’any 2023 prop de 900.000 persones van omplir carrers i avingudes de la ciutat per donar la benvinguda a Ses Majestats. És segurament l’esdeveniment cultural més popular de tot l’any, tant per la quantitat com per la diversitat del públic assistent.

La Cavalcada de reis a Barcelona

La Cavalcada de Reis de Barcelona recorre aproximadament cinc quilòmetres pel centre de la ciutat entre les 18 h i les 22 h. L’esdeveniment, que mobilitza més de 1.000 figurants repartits en diverses comparses de ball, llum i música, serà retransmès en directe per tres canals de televisió de manera simultània (TV3, TVE i Betevé).

Els Reis d’Orient i el seu seguici recorreran els carrers de la ciutat amb les magnífiques carrosses en una proposta plena de música, festa, espectacles... i moltíssims regals per repartir a totes les cases. Cada carrossa anirà acompanyada de persones i companyies de moltes disciplines escèniques i artístiques, que posaran tot el seu talent per fer una autèntica festa.

Els veïns i veïnes de l’avinguda del Paral·lel i de la ronda de Sant Pau tornaran a gaudir de la Cavalcada, que tornarà a portar Ses Majestats i el seu seguici pel mateix recorregut que va fer l’any passat.

  • 12 h Entrega de cartes i benvinguda al Pailebot. Dos-cents patges recolliran les cartes des de les platges amb alguns dels elements de la cavalcada. El Pailebot arribarà des del nord (Maresme) acompanyat per un gran estol d’embarcacions.
  • 12:45 h Cloenda de l'acte. Quan l’estol d’embarcacions hagi creuat les platges, començarà la cloenda de l’acte. Els 200 carters faran una coreografia conjunta que s’enllacarà amb un espectacle de pirotècnia de colors que, com a la Mercè, es dispararà des de l’espigó.
  • 16:30 h Arribada dels reis al Portal de la Pau. Protocols habituals amb parlaments a l’escenari, davant de l’edifici de l’autoritat portuària. Els patges i els Reis d’Orient seran rebuts per l’alcalde, que els oferirà el pa i la sal com a símbol d’hospitalitat i benvinguda, i els farà entrega de les claus de la ciutat perquè puguin entrar a totes les cases. Els Reis faran els seus parlaments de benvinguda a la ciutat i convocaran tots els nens i les nenes a la cavalcada.
  • 18:00 h. Cavalcada de Reis. El seguici reial es posarà en marxa per fer un recorregut des de l’avinguda del Marquès de l’Argentera (amb passeig de la Circumval·lació) fins a la Font Màgica de Montjuïc. L’arribada a l’avinguda Reina Maria Cistina està prevista cap a les 21.15 h.
stats