Contingut patrocinat
Criatures 01/12/2023

Màgia i jocs per aprendre a protegir la privacitat a internet i les xarxes socials

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades organitza activitats lúdiques al Festival de la Infància

Redacció
3 min
Imatge promocional adreçada als infants

BarcelonaL’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) omple de màgia i jocs el Festival de la Infància d'enguany, al recinte firal de Montjuïc. Així, del 27 al 31 de desembre, participa novament en aquesta cita que cada any reuneix milers d'infants i famílies aprofitant les vacances de Nadal, amb l'objectiu d'apropar-los la importància de protegir la privacitat amb l'ús d'internet i les xarxes socials, a partir activitats lúdiques que facilitin la integració d'aquest missatge.

Diferents estudis han demostrat que el joc és una eina d’aprenentatge de primer ordre i com les criatures coneixen el món, desenvolupen les seves habilitats socioemocionals i aprenen i se socialitzen de manera innata mentre juguen. Per això, l'APDCAT ha preparat l'espectacle de màgia P@ssW0rd!, que es representarà un cop al dia del 27 al 31 de desembre. De la mà del mag Pol, els infants podran participar en diversos trucs de màgia, per acabar generant una bona contrasenya per protegir-se davant d'intrusos. Per arribar aquí, però, els infants aniran prenent consciència, mitjançant jocs de cartes i trucs, de com mantenir la privacitat al món digital, del Phishing i els seus riscos, de compartir la geolocalització i les seves implicacions en la privacitat, entre altres aspectes.

L'horari de l'espectacle variarà segons el dia. En concret es representarà el 27 de desembre a les 13 h, el 28 de desembre a les 13 h, el 29 de desembre a les 18 h, el 30 de desembre a les 16:30 h i el 31 de desembre a les 13 h.

Una selva amb laberint

D'altra banda, l'espai de l'APDCAT traslladarà els infants (a partir de 7 anys) i les seves famílies a una selva tropical. Allà, s'hauran d'esforçar a fons per evitar "que la xarxa els enredi". I és que la selva acollirà un laberint de xarxa, ple de dades i, mentre el recorren, els nens i nenes hauran de decidir quines dades deixen a la xarxa i quines no, d'entre tot el conjunt de dades, i si retiren de la xarxa les dades personals.

Per als més menuts (a partir de 3 anys) i les seves famílies, l'espai de l'APDCAT també acollirà una piscina de boles per "pescar dades", i conscienciar, alhora, sobre quin tipus de dades són les dades personals i la importància de tenir-ne cura, per evitar tant els fraus digitals, com la manipulació, l'assetjament o la discriminació, així com altres perjudicis en la vida social o laboral en el present o futur.

Estratègia per prevenir un col·lectiu vulnerable

La participació de l'APDCAT en el Festival de la Infància d'enguany s'emmarca dins les accions del Pla Estratègic 2023-2028, per a la sensibilització i formació de la ciutadania en matèria de protecció de dades. A més, es té en compte que els infants i joves són un col·lectiu particularment vulnerable davant dels riscos d'internet i les xarxes socials.

Començar a sensibilitzar i formar d'hora és clau perquè els infants integrin aquesta consciència de la privacitat des de ben petits. La ludificació, aprendre a partir del joc, és una tècnica eficaç cada cop més estesa per ensenyar nous coneixements de manera fàcil, lúdica i eficaç. L'APDCAT elabora i dissenya jocs i altres materials específicament per a aquest públic. També ha impulsat formació en matèria de protecció de dades per als docents, perquè tinguin totes les eines per ensenyar aquests coneixements a l'alumnat. A més, ha elaborat documents i materials per sensibilitzar les famílies de la sobreexposició de menors a les xarxes.

stats