Les corbes de pes (i II)

Dèiem en l'anterior columna que la meitat dels nens se situen per sota del percentil 50 i que el 3% està per sota del percentil 3, i que, tot i això, estan igual de sans i mereixen el mateix respecte que els que estan per sobre.

Un altre error molt freqüent és creure que les corbes de pes són "caminets" que els nens han de seguir, i que "baixar de percentil" indica un problema. (Pujar de percentil hauria de ser el mateix problema, però habitualment ningú no espanta els pares si el nen ha pujat.) Per descomptat, pujar o baixar molt en poc temps pot indicar un problema. Però els canvis graduals de percentil són habitualment normals. Si els nens seguissin les corbes, un cop pesat i mesurat el nadó, podríem dir als pares: "Enhorabona, el seu fill està en el percentil 42 d'alçada i en el 35 de pes i, per tant, el gener del 2015 pesarà tant i farà tant d'alçada; el juliol del 2018 pesarà tant i farà tant..." Podríem comprar a les rebaixes tota la seva roba per als pròxims 30 anys, emmagatzemar-la al buit, i amb l'etiqueta "3r d'ESO" hi hauria camises i pantalons de la seva talla exacta.

Oi que és ridícul? Coneixent el pes i l'alçada d'un nadó és completament impossible predir la seva talla als deu anys. Doncs si seguissin les corbes, seria possible. De fet, els nens més grans sí que tenen una certa tendència a seguir "el caminet". Sabent l'alçada i el pes d'un nen de cinc anys, podem fer una predicció de les seves mides als sis. Però durant el primer any, els canvis són massa grans i massa freqüents, i fan qualsevol predicció impossible. També cal recordar que el pes no es pot valorar sense conèixer l'alçada. Un nen alt no pot pesar el mateix que un nen baix. Els percentils de pes i alçada han d'estar pròxims (però, esclar, rarament coincideixen exactament). Si l'alçada està justament al percentil 50, el pes bé pot estar un quilo per sobre o per sota. I si l'alçada està justament al percentil 3 (que és completament normal), el pes pot estar perfectament mig quilo o més "per sota de la corba".

Quan un nen té un problema de nutrició, de digestió o absorció dels aliments, o simplement no menja prou, d'entrada continua creixent normalment però s'engreixa poc. Només al cap d'uns mesos s'afecta també l'alçada. D'entrada és un nen d'alçada normal però massa prim, i més endavant pot ser baixet i més prim encara, i la relació pes/alçada no és normal. Però quan el percentil de pes i el d'alçada baixen alhora, i el pes es manté normal per l'alçada, no hi ha cap problema nutricional. Si és "una mica baixet", no passa res, si és "molt, molt baixet" és un problema d'alçada, no de pes; cal consultar l'endocrí, no el digestòleg.