“El client no pot haver de llegir 3.000 etiquetes”

Entrevista a Silvio Elías de Gispert, director general dels supermercats ecològics Veritas

“El client no pot haver de llegir 3.000 etiquetes” Zoom

Com es pot fer un supermercat inclusiu en una societat en què les al·lèrgies alimentàries són tan importants?

Per començar, un apunt personal. Jo sóc molt sensible a les al·lèrgies alimentàries perquè en pateixo una, descoberta o apareguda als 19 anys. Si menjo crustacis, puc ofegar-me, sense exagerar. Per tant, partint d’una sensibilitat personal perquè sé perfectament que una intolerància o al·lèrgia no és cap mania, a Veritas hem marcat un espai per a una de les intoleràncies importants, la del gluten.

¿La nova normativa europea bufa a favor que l’etiquetatge sigui més entenedor?

Sí, però sovint nosaltres ens plantegem fins a quin punt hem de distribuir en prestatges diferents els aliments sense gluten, els que tenen un apartat diferent a Veritas. Les fruites i les verdures són sense gluten, però una conserva de tomàquet, etiquetada sense gluten, ¿la deixem amb els tomàquets o la posem a l’apartat sense gluten? Si la posem al prestatge sense potser la població sense la intolerància passarà de llarg, quan també la podria adquirir. O a l’inrevés. En tot cas, he de dir que la meva opinió és que els supermercats, en general, anem al darrere de la realitat de les al·lèrgies i les intoleràncies. Encara no hem sabut com posar-nos-hi a l’altura.

I com treballeu per estar-hi?

Sabem que el client no pot arribar al supermercat i començar a llegir 3.000 etiquetes per esbrinar quin producte té fruita seca, lactosa o altres dels productes al·lèrgens. Per tant, la formació dels dependents, que puguin assenyalar-los quina és la crema de cacau que no té avellana, és un primer pas. I el segon és que mitjançant aplicacions dels telèfons mòbils el client podrà obtenir informació a temps real dels components exactes de cadascun dels productes.

Què és exactament el nou espai que acabeu d’inaugurar al carrer Diputació, el Terra Veritas?

És el lloc on volem impulsar l’ slow living, on farem activitats sota els paràmetres de la salut, el gust, el medi ambient i el consum responsable.