Criatures 22/11/2014

“A casa, ben pocs residus!”

L’AMB participa activament en la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus. Els actes es reparteixen entre avui i el dia 30

Gemma Castanyer
3 min
“A casa, ben pocs residus!”

“Intentem generar el mínim de residus possibles, i els que generem els reciclem”, expliquen la Maina Gautier i el Joan Canillas. Tenen tres fills, de 8, 5 i 3 anys -l’Oriol, l’Eulàlia i el Thibaut- i l’educació mediambiental és present en el seu dia a dia: “Ja sigui en qüestions d’alimentació, de roba o de reparació d’estris, fem petites accions, fàcils per a tothom, que ens ajuden a produir menys deixalles”, explica la Maina. “Quan anem a comprar apostem pels productes frescos i de proximitat i intentem que tinguin pocs embalatges. Sempre ho fem racionalment i no compulsivament, així evitem malbaratar aliments. Ah!, i si són envasos grans, millor, com el menjar del gos, que va en bosses de 20 kg. Així, quan s’acaba el pinso, la bossa ens serveix de paperera”, apunta.

La família reutilitza tot el que pot, sigui paper, joguines o roba que intercanvia amb familiars i amics o bé que aconsegueix als mercats de segona mà i d’intercanvi: “Aquest tipus de mercats estan molt estesos a França, on jo vaig néixer”, diu la Maina. “És un costum que, per cultura, tenim molt integrat. Tant en roba com en mobles o altres coses de casa”, diu.

Reduir

En el seu dia a dia, la família Canillas-Gautier segueix molts dels hàbits sostenibles que vol donar a conèixer la Setmana Europea de Prevenció de Residus (SEPR), una iniciativa que promou la implementació d’accions de sensibilització sobre els recursos sostenibles i la gestió de residus. La SEPR arriba a un ampli sector de públics i s’organitza simultàniament arreu d’Europa del 22 al 30 de novembre (http://www.ewwr.eu/ca).

A casa nostra l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona), responsable de la gestió dels residus dels 36 municipis que conformen l’àrea metropolitana, participa i impulsa moltes d’aquestes activitats posant l’accent en la prevenció en origen de les deixalles. “El millor residu és el que no es genera”, afirma Glòria Fernández, tècnica de la secció de prevenció de residus de l’AMB. “Les accions que proposem revaloritzen l’esforç individual per resoldre una gran problemàtica com és la generació de residus, per això és tan important que tothom disposi de la informació i les eines necessàries per produir-ne el mínim possible”, afegeix.

Una part de les accions que enguany porta a terme l’AMB fan especial èmfasi en la prevenció del malbaratament alimentari en l’àmbit domèstic. Una estratègia que vol contribuir a assolir l’objectiu de reduir la fracció orgànica en un 2% de cara al 2016, tal com planteja el Programa Metropolità de Gestió dels Residus Municipals (PMGRM): “Hem posat en marxa l’estand Bon Aprofitament, que recorrerà dotze municipis metropolitans i en el qual les famílies podran descobrir pràctiques i fórmules per aplicar en el dia a dia”, apunta Glòria Fernàndez.

Planificar les compres, organitzar menús, comprar productes de proximitat, no anar a comprar amb gana o distribuir correctament els productes a casa són alguns dels consells que es donen a conèixer a l’estand de l’AMB: “Hi ha coses tan senzilles com no barrejar les patates amb les cebes: es conserven millor per separat; o recordar que abans de llençar una peça de fruita madura en podem fer sucs o batuts i amb la verdura sopes o cremes”, diu.

Reutilitzar

L’AMB també ha previst accions vinculades al programa Reparat. Millor que nou que promou la compravenda de productes de segona mà i l’autoreparació d’aparells i objectes espatllats per allargar-ne la vida útil. El local del Reparat... al carrer Sepúlveda, de fet, participa en la campanya Renova la teva roba. A més, els caps de setmana nombrosos municipis acolliran mercats de segona mà i d’intercanvi.

stats