Criatures 01/09/2012

La carmanyola demana pas a les escoles

T. Gilbert
2 min
La carmanyola Demana pas a les escoles

La carmanyola entrarà als menjadors de les escoles aquest mes de setembre. La Generalitat ha acceptat el sistema després d'atendre les peticions que famílies i AMPAs els havien fet arribar, tal com explica Gemma Salvador, dietista de la direcció general de Salut Pública del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

A l'hora de preparar-les, la cuinera Nani Moré, l'autora del documental El plat o la vida , recomana que les famílies pensin que ha de complir dues funcions, "l'econòmica i l'alimentària", i a partir d'aquí cal organitzar-se per comprar i cuinar.

Per començar, és important prioritzar els llegums i els cereals. "Si combinem un 30% de llegum i un 70% de cereals obtenim una proteïna vegetal de qualitat". A més, l'avantatge també és que tant els cereals com els llegums es conserven bé tant a la carmanyola com a la nevera, on hauran d'estar refrigerats abans de dinar. La carn es pot deixar per al sopar de la nit, o per al dinar, també, però "un o dos cops per setmana".

Més idees. Si habitualment la criatura menja un primer plat, que poden ser macarrons, i un segon, un bistec, la solució, de cara a la carmanyola, és incorporar el bistec tallat a trossos als macarrons, per convertir-lo en un plat únic. La carn, integrada amb el tomàquet, aguantarà millor i tindrà més gust. "Sobretot aguantarà millor si la carn està cuinada amb poc oli i a la planxa; és la millor manera perquè s'integri en qualsevol primer plat", explica la cuinera Nani Moré.

Un altre dia, per no haver de recórrer ni a la carn ni al peix, es pot cuinar un ou. "Sempre que estigui ben cuit, la conservació de l'ou no és cap perill". Així es pot fer un plat únic de cereals, patata i ou bullit trossejat.

El peix també es pot incorporar amb facilitat, però cal buscar tècniques de cocció que el mantinguin bé. Una és l'arrebossat, perquè així "no queda tan eixut com podria quedar cuinat a la planxa". Un arrebossat saludable passa per enfarinar el peix amb pa de galeta, volta i volta, i després fregir-lo en una paella, i "no ofegar-lo en oli". I de verdura, encara que sigui una mica, cal posar-ne diàriament.

I l'envàs?

A l'hora de pensar en els envasos, el millor és un isotèrmic, que conservi bé l'aliment fins que arribi a la nevera de l'escola. Per la seva banda, la subdirectora de Promoció de la Salut de la Generalitat, Carmen Cabezas, afegeix que les carmanyoles, de plàstic o de vidre, han de ser aptes per als microones, perquè així "es podran escalfar amb el mateix recipient".

stats