CULTURA
Criatures 02/07/2016

La canalla, el millor jurat literari

El premi Atrapallibres, convocat pel Clijcat, necessita el veredicte de les criatures per premiar el millor llibre de literatura infantil publicat l’últim any

Trinitat Gilbert
3 min
La canalla,  el millor jurat literari

D’idees per fomentar la lectura entre els petits i els joves, al Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (Clijcat) no n’hi falten. El premi de literatura Protagonista Jove i el premi Atrapallibres, que ha arribat a l’onzena edició, ho corroboren. “Més de 5.000 criatures i joves han participat en els dos premis”, explica Marga Mateu, secretària tècnica del Clijcat.

El funcionament és engrescador, sobretot per als autors, que veuen com els seus llibres passen una doble tria: primer, un comitè d’experts selecciona els tres millors llibres publicats durant l’últim any per a la categoria d’11-12 anys, per a la de 10 i, per acabar, per a la de 9 anys. Després, aquests tres llibres seran els que les escoles, els clubs de lectura o les biblioteques que s’hagin inscrit com a participants en el premi s’hauran de llegir, perquè el seu veredicte és el que farà guanyador un dels tres llibres. És a dir, l’últim jurat és el conformat per criatures (en el cas del premi de literatura Protagonista Jove, el jurat és format per joves), que donen el veredicte final.

L’escriptora Anna Manso, col·laboradora d’aquest suplement, va resultar guanyadora de la categoria de 9 anys amb el llibre Amics monstruosos, il·lustrat per Gabriel Salvadó i publicat a Animallibres. “Escric sobre personatges reals i fantàstics, així que he barrejat la realitat i la ficció, però buscant la identificació dels lectors amb la protagonista, la Sandra”.

La Sandra és una noia molt tímida i poruga, que combatrà la timidesa amb uns personatges que se li presentaran a casa. “Hi ha sentit de l’humor, tendresa, amor, molt d’amor, i una casa amb uns pares que no són els de Disney Channel, sinó que són reals: la mare és caixera d’un supermercat i el pare està a l’atur”, afirma l’escriptora Anna Manso (que també ho ha explicat al seu blog). Manso destaca l’originalitat del doble jurat lector, però opina que el premi Atrapallibres hauria de fer una aposta pels autors del país. “Als altres països, els premis de literatura infantil premien els autors del país, i tenen una categoria diferent per als llibres traduïts”, afirma l’escriptora.

Laia Longan, amb el llibre Jo que vaig dormir amb lleons (Animallibres), va ser la guanyadora de la categoria de 10 anys, amb la història d’un nen orfe, el Tom, que viu una gran aventura que el porta a apuntar-se al circ per buscar el seu pare i els seus orígens.

Finalment, en la categoria d’11-12 anys, l’escriptor i filòsof Rodrigo Muñoz signa El signe prohibit, publicat a Edebé, en què relata la vida d’un noi, el Jordi, que decideix parlar sense pronunciar la lletra a com a signe de combat, o de dol, contra la desaparició de la seva millor amiga, l’Aleksandra, a qui busca la policia. El Jordi, sense pronunciar les paraules amb a, fa la seva pròpia investigació.

Premi reconegut

El premi, que es convoca en l’àmbit del Principat però també del País Valencià i les Balears, té molta bona acollida. “Galícia i també el País Basc n’han copiat el funcionament, per exemple, perquè agrada”, diu Marga Mateu. A més, “escoles i biblioteques hi són molt fidels i n’hi ha que repeteixen any rere any”. “Sabem que hi ha escoles que inclouen les lectures dins del programa educatiu del curs”.

Actualment, les inscripcions per a una nova edició dels premis ja estan obertes a l’enllaç www.clijcat.cat. Els candidats a l’Atrapallibres seran proposats per les escoles, les biblioteques o els clubs de lectura interessats.

stats