M. JESÚS COMELLAS

La bústia és un element conegut?

Un dels aspectes de la vida quotidiana més vinculat al món adult que no pas al de les criatures és la correspondència. Encara que, en aquests moments, s'utilitza menys, té interès no només perquè és al món que envolta la canalla sinó perquè fer-la servir i conèixer-la pot afavorir la comunicació. De fet, no és tan lluny, ja que la institució de Correus és vigent i un petit coneixement de les professions implicades en aquest procés té sentit: persones que trien i reparteixen cartes, els que venen segells, les bústies, l'edifici de Correus per enviar cartes, paquets i fer-hi gestions... tot plegat pot ser una descoberta. I una manera de vincular la canalla a les persones que els envolten. No cal que amb aquesta mirada cap a la modernitat es perdin recursos que tenen tot el sentit i, mentre hi són, val la pena aprofitar-los. No conèixer-los és, només, una mostra d'ignorància.

Enviar i rebre correspondència és ben fàcil i a la vegada ben interessant: obrir la bústia de casa per veure si hi ha una revista, una postal o una carta o enviar-la i posar-la a la bústia del carrer, o el misteri que fa que no es perdi i arribi al lloc que volem. En temps de vacances, o els caps de setmana, és un bon moment per afavorir que en fem ús a partir d'activitats excepcionals: anar a una altra ciutat, visitar persones o museus o fer una excursió. Llavors es pot enviar una postal a aquelles persones de la família o de l'escola amb qui es comparteix el dia a dia. Les informacions que es poden donar, potser més reduïdes que les que hi ha a internet, són més properes perquè permeten explicar experiències, el que diu la gent del lloc, i comunicar la il·lusió de la descoberta d'unes pedres, d'uns jocs o d'unes persones. I aquestes emocions, si no s'expliquen aviat, quan hi ha el retrobament ja no es recorden.

I per sobre de tot, amb aquest hàbit de mantenir correspondència, les criatures poden descobrir que les persones, malgrat que no es veuen, hi són en el pensament, uns vincles que es reforcen entre qui envia la carta i qui la rep. Potser també farà més interessant escriure o fer un dibuix, posant en pràctica tot el que s'aprèn a escola. Per això és important compartir adreces, tant o més que telèfons. Aquestes cartolinetes amb paraules d'una persona amiga tenen molt més valor que la foto enviada per mòbil.