Criatures 24/05/2014

La bona alimentació s’aprèn

La dieta mediterrània té molt de dieta saludable. Que la canalla ho interioritzi és feina dels grans

Laura Pinyol
3 min

Menjar productes de proximitat, ecològics, naturals, de temporada, seguir una dieta equilibrada, la piràmide d’alimentació, etcètera. El consum d’aliments està tan exposat als consells, a les recomanacions d’anuncis televisius i als estudis periòdics que apareixen als mitjans que, sovint, és fàcil perdre’s.

Què ha de ser una alimentació saludable? Partint de la base que la dieta mediterrània s’apropa molt a una dieta sana, entenem que l’alimentació saludable és equilibrada, variada, suficient, segura, adaptada a cada edat i en què l’aspecte social i la convergència de tots els sentits també hi participen. És a dir, és important que, a banda d’ingerir nutrients en la quantitat adequada i de bona qualitat per a l’organisme, els àpats es puguin fer en família, pausadament, i que els plats entrin pels ulls, per l’olor, i que facin salivar. Els hàbits, doncs, formen també part de la dieta saludable, i menjar ben asseguts, sense presses, mastegant bé els aliments, farà que la digestió sigui més fàcil.

L’Agència Europea de Seguretat Alimentària i l’Organització Mundial de la Salut recomanen fer cinc àpats diaris, amb especial preeminència de l’esmorzar, i ingerir entre un 45% i un 60% d’hidrats de carboni, entre un 20% i un 35% de greixos i un 10% o un 15% de proteïnes. Per aconseguir els objectius, cal guiar-se pels grups d’aliments que classifiquem entre bàsics o de consum diari, és a dir, fruita, verdura, cereals, fruits secs, oli d’oliva i, en menor mesura, els làctics, millor si són baixos en greix; i els de consum setmanal, formats per carn, peix, ous i llegums, que aporten proteïnes. Els recomanats com a esporàdics o de consum ocasional són, segons com, els més llaminers, si més no per als nens: embotits, dolços, llaminadures, xips, refrescos i brioixeria.

De temporada

De vegades sembla que el menjar sa sigui el que més costa, en general, a les criatures: fruita, verdura, peix. El pedagog Joan Antoja, juntament amb Anna M. Matas, acaben de publicar el volum Menja’ns a la primavera, de l’editorial Barcanova, el primer de quatre volums que tenen per objectiu “fomentar els aliments de temporada”. El llibre, adreçat al públic d’entre set i dotze anys, es presenta per estacions i en cada temporada proposa fitxes de productes amb consells sobre “com cultivar-los en un hort, com menjar-los, propietats que tenen, com cuinar-los” i, fins i tot, “frases fetes o refranys associats”.

Per a Joan Antoja és important que la mainada entengui que a l’estiu “quan fa calor, la fruita té més aigua, més minerals i més sucre que la fruita d’hivern perquè les necessitats del cos canvien”. Transmetre que “no es pot menjar la mateixa fruita a l’hivern que a l’estiu perquè tot té el seu cicle” és un dels objectius del llibre, que posa èmfasi en la temporalitat dels productes. “Si a l’estiu no et pots prendre un suc de taronja perquè no n’hi ha, pots menjar fruita d’estiu; no cal consumir taronges que vinguin de l’altra punta del món”.

A banda de menjar fruita i verdura, o que la canalla en descobreixi el gust i en gaudeixi, “és important implicar-los en l’elaboració i el disseny de la dieta”. I explica: “Fer la llista o comprar plegats, deixar-los triar algun producte que els agradi o, simplement, preparar un plat tota la família. Per exemple, fer-se cadascú una pizza trenca molts vicis i fa més fàcil que tastin el que se serveixi a taula”.

Taller d’estiu

Somiatruites és un restaurant que ocupa una antiga adoberia de pells del barri del Rec, a Igualada, recentment restaurada i adaptada per donar cabuda al projecte d’espai gastronòmic i cultural de Xavi Andrés, arquitecte, i David Andrés, cuiner i cap de cuina del restaurant Àbac de Barcelona. Aquest estiu oferiran una escola de cuina i creativitat per a nens i nenes nascuts entre el 2000 i el 2004. Xavi Andrés es justifica: “Per aconseguir ser uns somiatruites hem hagut de ser creatius imaginant un projecte, dissenyant un espai i confeccionant uns plats. Però també hem vist la importància de treballar plegats i en equip per aconseguir-ho”. Per això l’escola té l’objectiu de subratllar els valors de la creativitat, del treball en equip i del menjar saludable.

En els tallers, cada dia es dissenyarà el dinar del migdia i es prepararà conjuntament, després d’anar a cercar els productes que es pugui a l’hort de què es disposa. Un dels objectius és que adquireixin recursos per cuinar i menjar de manera sana i equilibrada: “Perquè s’aprèn a ser creatiu, s’aprèn a menjar bé i amb hàbits saludables i s’aprèn a treballar en equip”.

stats