Blog | Som la llet
17/12/2012

Barrejada, no sacsejada

-La setmana passada va córrer com la pólvora aquesta imatge pel Facebook i jo des de el desconeixament concret del tema m'he començat a plantejar preguntes.

- En primer lloc al text que segueix a la imatge s’afirma que no es pot sacsejar la lletmaterna, les imatges venen d’aquests articles de Linda J. Smith que és IBCLC.A l’article diu:

“Les mares que sacsegen la seva llet extreta (bullida o congelada) desnaturalitzen les molècules, les proteïnes, deixant només les peces - els aminoàcids. La lactoferrina, els lisozims i els altres components protectors que té la llet materna actuen quan es troben en la seva estructura molecular original.

Cargando
No hay anuncios

Alguns components romanen intactes, fins i tot durant la congelació, agitació o escalfament. No només protegeixen l'intestí de molts tipus d'infeccions, sinó també prevenen la inflamació de la mucosa intestinal. Fins i tot trencades les proteïnes, els aminoàcids separats segueixen sent positius i són digerits pel nadó com a nutrients (...)”

I quina importància té això? Vull dir que, realment és tan vital, cal agafar-s’ho al peu de la lletra i no sacsejar MAI la llet?

Cargando
No hay anuncios

Serà que estic espessa (espessa) però no li veig la punta. Em sorprèn que donem tanta difusió a una cosa tan intranscendentcom aquesta. A més la llet perilla només " a fora"? Una mare lactant pot córrer o saltar? O les proteïnes de la seva llet es fragmentaran?

En primer lloc no he sabut trobar cap article científic, ni als llibres ni a Internet, que parli del tema en concret i verifiqui que cal vigilar a l'hora de preparar la llet.

Cargando
No hay anuncios

En segon, la llet és un producte viu, ho sabemi és viva dins el nostre cos i en el moment que ens la traiem i la deixem en un envàs comença a perdre propietats no en tinguem cap dubte. Perquè és cert que la llet materna des de que surt del nostre cos es degrada, perd propietats a mesura que la manipulen, si la congelem, si la bullim, si l’escalfem al microones o fins i tot si la deixem al marbre de la pica.... Però i què?

Normalment la llet extreta que prenen les nostres criatures es totalment simbòlica i anecdòtica per tant nutricionalment no és rellevant. La gran quantitat de llet que prenen la reben en directe des de l'envàs original.

Cargando
No hay anuncios

Perquè de fet encara que escaldeu la llet a 70 graus i destruïu totes les cèl·lules vives de la llet materna, la llet no és dolenta ni cal llençar-la. Sempre serà millor que la llet artificial i continuarà tenint la majoria de nutrients essencials i necessàris per la criatura.

Aquesta polèmica em recorda els avisos i la discusions per si és millor fer servir vidre o plàstic per emmagatzemar i congelar la llet, però de nou fer-ho en un lloc en un altre és indiferent. Tot és cert: hi ha components que s’adhereixen al vidre i hi ha components que s’adhereixen al plàstic, així que tant és.

Cargando
No hay anuncios

Però si tot i així voleu tenir el màxim de cura amb la llet feu com James Bond: barrejada, no sacsejada.Escalfeu la llet en un recipient amb aigua calenta per aconseguir que el greix que s’adhereix a les parets es deixi anar, barregeu amb compte amb una cullera per aconseguir homogeneïtzar de nou la llet i voilà ja lapodeu servir!