Blog | Som la llet
18/06/2012

Aquí no pot senyora!

- Sembla impossible però encara hi ha mares que quan alleten el espais públics (o privats) són convidades a abandonar el recinte. - A la piscina, a la biblioteca, als museus, al registre civil, en bar o restaurants... la llista seria infinita, però la realitat és aquesta i encara hi ha mares que es veuen pressionades a abandonar un recinte si volen alletar o en el seu defecte a fer d'ús dels serveis o de les sales de lactància.

Normalment l'expulsió és deguda a perjudicis i no a cap norma escrita on determiniexplícitamentque no es pot alletar. La confusió es produeix quan és vol aplicar a la lactància una norma que si acostuma a formar part de les normatives dels centres: Prohibit menjar o beure dins el recinte.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta norma té sentit, evidentment no entraràs dins la piscina un entrapà o no et prendràs un batut de xocolata mentre contemples quadres de valorincalculabled'un museu. Alimentar-se en un espai on es poden causar desperfectes o es pot embrutar de manerainvoluntària és perillós per tant és millor no fer-ho. Però la lactància pot entrar dins el mateix sac?

Si que és cert que podem perdre una mica de llet o ens pot sortir un raig de llet disparat però d'aquí a embrutar, contaminar oposaren perill quelcom hi ha un pas. Malauradament per segons qui és difícil d'admetre que l'alletament matern no és el mateix queprendre's un entrapà de tonyina amb una cervesa i apliquen la "seva"lògicasubjectiva: Aquí no pot donar el pit.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que la Declaraciód'Inoccenti afirma que cal vetllar pels drets de les mares lactants i que cal evitar obstacles perquè puguin alletar; la realitat és que en espais públics i privats estem supeditats a la normativa ( si és que existeixexplícitament) o als perjudicis existent del centre que ens acull.

Per tant com que sabem que la lògica ens emparen només cal saber què podem fer en el cas de ser convidades a deixar-ho o obligades a marxar. I tot i que la lactància és un dret de les criatures i les mares en molts llocs poden intentar vulnerar aquest dret i en aquest cas podem fer dues coses: plantar-nos i reclamar els nostres drets, demanar un fulla de reclamació i fer posteriorment un reclamació al Síndic de Greuges o al defensor del poble (en el cas de ser fora de Catalunya). O no fer res i abandonar el recinte. Està clar que això va a gustos i temperaments però abandonar sense fer res no ajuda massa a normalitzar la lactància. Tampoc sóc partidària de fer espectacles però si de deixar les coses clares.

Cargando
No hay anuncios

Per tant el més simple és omplir un text com el que us enganxo a continuació i fer constar el nostre malestar a la direcció del centre o espai, al síndic de greuges o al defensor del poble i a qui cregueu que pot correspondre el coneixement d'aquesta situació.

-

Cargando
No hay anuncios

Jo.......................................................................... amb DNI...................... mare de..................................... de ............mesos i lactant,

EXPOSO QUE:

Cargando
No hay anuncios

El dia....... de......., al local/centre/poliesportiu/museu/restaurant...........................del carrer/situat a ......................................... vaig ser constreta i obligada a deixar d'alletar per (afegir el nom o identificació de l'empleat que us ha cridat l'atenció) ............................. ja que segons se'm informa contravenia, suposadament, les normes d'us del citat espai.

ATÈS QUE:

Cargando
No hay anuncios

La lactància materna és un dret de les mares i les criatures, que tant els organismes nacionals i internacionals defensen aquest dret, i ja que la lactància materna no constitueix cap perjudici ni perill per les instal·lacions on em trobo

DEMANO QUE:

Cargando
No hay anuncios

Siguin revisades les normes del centre on em trobo i que es permeti alletar ja que estic emparada per la Declaració d’Inocenti subscrita l’any 1990 i reafirmada l’any 2005 per Espanya, sobre la Protecció, la Promoció i el Foment a la Lactància Materna:

«Aquest ideal d'alimentació infantil [la Lactància materna fins com a mínim els dos anys d'edat] serà assolit creant un ambient apropiat de consciència i suport perquè les dones puguin alletar d'aquesta forma. Obtenir aquesta meta requereix, en molts països, el reforçament d'una "cultura de la lactància materna" (...). Això requereix compromisos i advocar per la mobilització social, utilitzant al màxim el prestigi i autoritat de líders socials reconeguts en totes les facetes de la vida. Han de fer-se esforços per augmentar la confiança de les dones en la seva habilitat per alletar. Aquest reforçament inclou la recomanació de restriccions i influències que manipulen la percepció i el comportament cap a la lactància materna, sovint mitjançant mitjans subtils i indirectes. Per a això es requereix sensibilitat, vigilància constant i una estratègia de comunicació àgil i àmplia que abasti a tots els mitjans de difusió i estigui dirigida a tots els nivells de la societat. A més, s'han d'eliminar els obstacles a l'alletament que s'alcen en el sistema de salut, el lloc de treball i la pròpia comunitat. » i també «Vetllar perquè el sector de la salut i altres sectors protegeixin, fomentin i donin suport a la lactància natural exclusiva durant sis mesos i la continuació de la lactància natural fins que el nen tingui dos anys d'edat o més, a la vegada que donen accés a les dones al suport que necessiten la família, la comunitat i el lloc de treball per assolir aquest objectiu; »

Cargando
No hay anuncios

Per tot això i perquè la lactància no pertorba, no embruta i no perjudica el bon funcionament de l’espai on em trobava demano que les dones, que així ho decideixen, puguin alletar sense cap mena de pressió ni siguin convidades a fer ús d’un determinat espai.

Atentament

A ....................el dia....................de 20........

Noies em temo que caldrà sortir de casa amb una copia d’aquest o un document similar a la bossa de mà!