Blog | Som la llet
05/10/2012

Alimentació complementaria des del rebost

L’alimentació infantil és un negoci, no en tingueu cap dubte: farinetes de mil cereals, potets de fruites, potets d’espaguetis o de lluç, iogurts suposadament adaptats....

-

Fa menys de 100 anys les criatures iniciaven l’alimentació complementaria menjant el que es menjava a casa. No hi havia trituradores, ni robots de cuina ni mandangues, tot era força més simple. A mesura que l’alimentació s’ha tornat un negoci ens han fet creure que ens calen mil productes per començar amb l’alimentació complementaria de les nostres criatures però no cal. Amb el que tenim al rebost per nosaltres i el que podem aconseguir a la fruitera o la carnissera podem alimentar a les nostres criatures sense més.

Per sort s’imposa la idea de deixar que les criatures mengin aliments adequats, òptims i vàlids per la seva edat al seu ritme i sobre els seus gustos, permeten que experimentin i gaudeixin del menjar.

Cargando
No hay anuncios

Com sabeu no hi ha cap grup d’aliments (fruita, verdura, cereals o carns blanques) que tingui preferència en l’inici de la complementaria. Per tant ens guiarem una mica per lògica: si la nostra criatura esta preparada per menjar a ple estiu sembla més indicat oferir fuita fresqueta i refrescant que un plat d’arròs, i si per contra ha de començar a l’hivern podem imaginar que serà més agradable començar amb aliments calentons.

Realment no caldrien receptes però no em fa res publicar-ne unes quantes de simples per si teniu ganes d’embrutar la cuina.

Arròs amb oli i aromatitzants

Cargando
No hay anuncios

El paquet d’arròs que teniu al rebost és un cereal perfecte per començar l’AC. La textura amb la que la prepareu dependrà de l’edat i maduració de les vostres criatures (per una criatura de 4 mesos, en el cas de voler deixar la LLA o en el cas de voler un aliment per tornar a treballar és millor que sigui en textura farinetes, en nens a partir dels 6 o amb una bona maduració pot ser en granets). Ens cal:

Un grapat d’arròs.

Aigua o caldo (el líquid ha de cobrir en dos dits l’arròs)

Cargando
No hay anuncios

Oli verge d’oliva.

All (l’all és l’aromatitzant, si us agrada l’all: all i oli, romesco, torrades amb all... la vostra criatura ja ha tastat l’all i segur que li agrada)

Poseu a bullir l’arròs amb l’aigua, un raig d’oli i el gra d’all aixafat. Poseu-ho a bullir a foc moderat perquè es faci cada vegada més espès.El gra ha de quedar molt fet, pràcticament desfet i l’aigua ha de desaparèixer.

Cargando
No hay anuncios

Una vegada fet, traieu el gra d’all i decidiu què feu, si el passeu per un braç elèctric o el deixeu així.

Quan la criatura sigui més gran podeu fer-vos arrosset a la cubana per vosaltres i reservar un platet d’arròs per la vostra criatura.

Carbassa o moniatos

Cargando
No hay anuncios

Si és temporada són una gran hortalissa per començar perquè acostumen a ser dolcetes i són toves.

Ens cal només un trosset de moniato o carbassa.

Sigui una o l’altre les pelem. Les podeu fer de dues maneres o al vapor o al forn, com més ràpida sigui la cocció més vitamines reten l’aliment. Així que si és al forn emboliqueu amb paper vegetal el trosset o trossets i espereu uns 20-30, per saber si estan llestos els punxeu amb un escuradents. Al vapor ho podeu fer de la mateixa manera.

Cargando
No hay anuncios

Es poden servir tal qual o amb un raig d’oli en el cas de la carbassa.

Llaminers de pollastre

Us cal un trosset de pollastre (mida segell)

Cargando
No hay anuncios

Oli d’oliva i all (de nou si en preneu)

La part de la llaminera (filet) és molt tendre i no fa bola. Poseu a foc lent una rajolí d’oli amb el gra d’all sense pelar aixafat. Quan sentiu l’oloreta suau del all el retireu i feu el pollastre.

Una vegada fet el podeu tallar, esmicolar o triturar amb una mica de caldo.

Cargando
No hay anuncios

Recordeu, no cal fer àpats especials, només cal adaptar el que es menja a casa tenint en compte que:

  • Es pot començar amb un aliment d’aquest grup: verdura, fruita, cereals o carns blanques
  • Sempre DESPRÉS del pit o si la mare no és a casa i no tenim llet extreta o no volem donar-los llet artificial.
  • Dels 4 als 6 mesos és millor que no prenguin gluten (o si ho fan sigui juntament amb lactància materna)
  • És millor no posar sal ni sucre al menjar
  • Es poden fer servir aromatitzants: all, llorer...
  • Les culleres són eines de grans o són per jugar, deixeu-les al seu costat i ells aprendran per imitació.
  • Seieu a la taula amb ells a gaudir el moment i compartir els aliments penseu que el que tingueu vosaltres al plat encara que sigui el mateix, el vostre és més bo segur!
  • Feu servir un bon oli d’oliva de premsada en fred per augmentar les calories del que cuineu.
  • Preparar menjar no vol dir que s’ho mengin.
  • No cal pesar/ mesurar/ quantificar el que es cuina ni el que mengen.
  • Poseu el menjar en plats petits (cafè amb llet) o directament sobre la taula si els poseu en plats enormes us desesperareu.

Recordeu que n’estan aprenent és un joc no una tortura, deixeu que toquin, agafin, llencin a terra, s'empastifin.... I si no els agrada o no en volen no insistiu mai!