Sí, sí és el primer

Xavier Tedó

Les noves amistats

D'un pipican no en surt un grup d'amics. Tenir un gos et permetrà conèixer gent. Bàsicament persones que també en tenen un i que viuen aprop de casa teu, però díficilment us trucareu entre setmana. A l'escola bressol, la cosa canvia. Al principi diràs que tu ja tens els teus amics i que prou feina tens per veure'ls. Pots fer-te el xulo fins a P1.

Quan el nen ja camini i arribi el bon temps, el dia que el puguis anar a buscar a l'escola -divendres-, et quedaràs una estona fora. No seràs l'únic pare. Al cap de tres setmanes ja sereu uns quants els acampats. També anireu ben provistos: Galetes, aigua, sucs, motos, bicis, pilotes, galledes i el que faci falta. De l'acampada en sortiran comissions després de fer un càsting amb la fauna existent. Amb un parell de converses n'hi ha prou.

Aquíet deixes anar. Comences frequentant una granja per berenar els divendres, quedant els dissabtes per anar al parc i acabes convidant a tothom a sopar a casa perquè, com sempre recorda alguna mare, “les criatures ja deuen tenir gana”. Després ve la primera sortida a la platja, a la muntanya o al riu, que pot acabar desembocant en passar tot un pont junts, anar a una casa rural o fins i tot a marxar de vacances plegats. El vermut del diumenge, la paella o la calçotada cauen segur. Després el Barça et regalarà grans nits a casa veient el clàssic envoltat de sis nens de dos anys i els seus correlatius pares amb la tranquil·litat d'estar més pendent de com acabarà el pis que el partit.

Al final tot ho faràs amb ells. Entraràs en un bucle d'on és complicat sortir-ne. Pots acabar muntant una entitat, una penya blaugrana, un grup excursionista o baixant amb una andròmina per festa major. Tornes a ser un adolescent. Un mes i mig després que ningú de la teva colla sàpiga res de tu, algun amic et trucarà i et retreurà que no se't vegi el pèl. Li diràs que ho intentes, però que no pots, que et falten caps de setmana, que si no és l'aniversari és el sant d'algun dels nanos de l'escola. I que no, que aquest dissabte tampoc pots quedar perquè vas al circ i diumenge heu muntat un partit de futbol. Perquè no li passi el mateix que a tu li pots recomenar que no traspassi mai les línies vermelles perquè l'escola bressol és la casa del poble.