Puces a les butxaques

Anna Castells

Ho fem junts? (1)

louise-bourgeois Zoom

louise-bourgeois

M'agraden els jocs que saps com comencen i no saps com acabaran, els que demanen que adaptis el que tu fas al que ha fet un altre anteriorment, els que cada cop que jugues tenen un final diferent, els que t'exigeixen que t'esforcis per entendre que és el que ha fet o dit l'altre per adaptar-te.

Dels que he anat vivint al llarg de la meva trajectòria, us en mencionoalguns que ja deveu conèixer i us n'explico un parellmés.

Tots poden servir-vos per passar una bona estona a casa!

Una de les propostes més conegudes és "La frase maleïda"

Una altre proposta que m'agrada és el "Tu, gat, menja, caca" que combina text i dibuix en una elaboració col·lectiva d'històries.

Si en centrem en el dibuix, val molt la pena jugar al "Cadàver exquisit". Aquest joc inventat pels surrealistes per la creació i invenció col·lectiva és utilitzat per alguns artistes per a fer les seves obres. Peò no cal ser un artista per poder juagr-hi i passar-ho bé.

Com es juga? Molt senzill:

Captura de pantalla 2015-03-27 a les 11.07.55 Zoom

Captura de pantalla 2015-03-27 a les 11.07.55

1. Seieu en rotllana i agafeu un full de paper cada un. Plegueu-lo en quatre (o més) trossos.

2. Dibuixeu la part inicial d'algun personatge només al primer dels plecs (enlloc d'un personatge pot ser qualsevol tema que vulgueu).

3. Un copfet, "allargueu" les línies del dibuix una mica per a que es puguin veure lleugerament en el segon tros de paper.

4. Plegueu el full de manera que no es vegi que heu dibuixat i passeu-lo a un altre jugador.

5. Us passaran un un full plegat amb unes línies. Cal que imagineu què podeu dibuixar partint d'aquestes línies i feu una "segona part" del dibuix en funció al que creieu que es corresponen.

6. Quan acabeu, feu el mateix que al punt 3, 4 i 5 de manera reiterada fins a completar el dibuix.

Acostumen a sorgir coses estranyament divertides!

Aquest jocs de creació col·lectiva es poden fer de moltes altres maneres, no només amb la paraula i el dibuix? Us heu plantejat que es pot fer amb el cos? Amb la música?

A la propera entrada, us explicaré com jugar a "La màquina humana", un joc motor amb la mateixa filosofia que aquests!!

 

Nota: les imatges són tretes d'aquí i d'un dibuix de l'Oriol Ripoll