Puces a les butxaques

Anna Castells

Històries lligades per un fil

És un tòpic: “els nens (i les nenes) són molt creatius. Podem fer l’esforç de repetir-ho molts cops però per més que ho fem no es convertirà en una veritat. La creativitat es treballa i s’exercita amb les petites coses de cada dia. I a més, per poder ser persones creatives cal haver acumular “els ingredients” necessaris.

La narració d’històries formen part d’aquest repertori d’ingredients que, per una banda, farceix l’imaginari infantil de situacions i mecanismes que funcionen a les històries i, per l’altra, exerciten el muscle creatiu. Així que el joc d'avui va d'inventar històries...

Prepareu un munt d’imatges (o si ja estem davant d’uns nens que llegeixen amb els paraules hi haurà prou). Les podeu buscar a revistes, a internet, dibuixar-les o usar qualsevol tècnica que us resulti fàcil i enganxar-les sobre targetes de cartolina (o sobre cartró de caixes cereals). Amb una vintena en tindreu prou.

Es deixen totes les targetes boca amunt al centre de la taula. Hi ha algú que fa de narrador i comença a explicar una història. Imaginem que a una targeta hi ha l’imatge d’un ocell. La persona que narra diu: “hi havia una vegada un noi molt simpàtic que vivia assegut a la branca d’un arbre. Era un noi ros, amb els ulls molt petits i un nas llarg com el bec d’un ocell”.

La narració s’atura quan apareix alguna imatge que hi ha a les targetes. Tota la resta de jugadors han d’estar molt atents i buscar ràpidament la imatge de l’ocell. La persona que narra continua la història fins una propera imatge. I així fins que s’han collit un número determinat de targetes (per exemple cinc). Guanya qui n’hagi agafat més.

També podem fer que qui hagi agafat la targeta sigui la propera persona en continuar la narració.

I si no ens agrada que hagi algú que guanyi (i uns altres que perdin) podem decidir que expliquem cada tros d’història a un dels jugadors i quan trobi la imatge passem el fil narratiu a un altre. I així fins que, per exemple, cadascú ha pogut agafar tres targetes.

Podeu crear diferents sets d'històries. Algunes poden ser temàtiques (de cavalles, de l'espai, de personatges de por) i d'altres de vida quotidiana. A mesura que aneu filant les històries serà molt més fàcil crear-ne de noves ja que tindreu (tindran) més recursos per fer-ho.

Ara passo la pilota: a casa feu algun (o alguns) jocs per explicar històries?

Nota: Desconec d'on vaig treure la imatge. Viu a una carpeta de l'ordinador des de fa temps.