Lletra lligada

Mireia Esparza

Quan la pel·lícula és millor que el llibre

L'any 2011, l'Óscar al millor curt d'animació se'l va en dur una joia anomenada "The fantastic flying books of Mr Morris Lessmore". Quinze minuts de pura poesia sobre l'amor per la literatura protagonitzats per el Sr Lessmore, una barreja entre Buster Keaton i Charles Chaplin, que descobreix com els llibres viuen només si són llegits,com un llibre pot donarcolor ala teva vida i com tots, al llarg de la vida, anem escrivint la nostra pròpia història. La música, les imatges, la història emocionen a més no poder, amb referències com deia al cinema mut i, fins i tot, a "El mag d'Oz". No calen paraules.

The_Fantastic_Flying_Books_of_Mr._Morris_Lessmore_poster Zoom

The_Fantastic_Flying_Books_of_Mr._Morris_Lessmore_poster

Però algú va tenir la idea de posar-n'hi. Es fa extrany que una història sobre llibres no tingui un llibre. Així que el van editar. El llibre és posar en paper la història de la pel·lícula, explicar en paraules allò que hi anem veient en moviment. Evidentment les il·lustracions són les del curt. Però... si, hi ha un però. I és que la màgia de la pel·lícula, en la que anemintuint què passa, treient les nostres conclusions, es perd una mica en el llibre en anar-ho llegint o explicant. És com si ens prenguessin una mica la capacitat d'imaginar. Allò que tantes vegades passa a l'inrevés, quan t'has fet una idea amb el llibre i en veure-ho en pantalla perd el factor imaginació. Potser en comptes de dir que el llibre és millor que la pel·lícula, haurem de dir que allò que es fa abans, el que és original, és el que conté l'essència.

De totes maneres, és un llibre il·lustrat molt recomanable, sobretot per explicar. La història transmet amor pels llibres pels quatre costats i és preciosa. Senzillament és que, de vegades, sobren les paraules.

Un apunt: la història està inspiradaen les destrossesde l'huracà Katrina sobre Nova Orleans, ciutat de l'autor.

Llibre:Els fantàstics llibres voladors del Sr. Morris Lessmore

Autor:William Joyce

El publica:Andana

Preu:uns 15€

Edats:a partir de 5-6anys.