Lletra lligada

Mireia Esparza

La mort

Quan les meves filles tenien dos anys va morir el seu avi. Eren molt petites i semblava que no se n'havien adonat. Mig any després, una d'elles va començar a plorar-lo. Hi havia nits que li costava adormir-se i plorava. Quan li preguntàvem què passava ens deia que trobava a faltar el iaio. Probablement va coincidir amb l'època en que començava a tenir por de la foscor i buscava una raó a la seva inseguretat o a la seva tristesa. Aquesta fase va durar uns mesos, però un any després es va repetir. Aleshores, ja a educació infantil, una xerrada per pares sobre la pèrdua ens va donar la pista de que, mitjançant els contes, es podia parlar de la mort amb els nens, enfrontar un tema tan difícil d'entendre com la fi de l'existència.

Fa uns mesos ha sortit la traducció al català d'un llibre que parla sobre la mort. Es tracta de "El cor i la botella" un àlbum il·lustrat d'Oliver Jeffers que és pura delicadesa i que molts cops explica amb il·lustracions allò que callen les paraules. Una nena curiosa i imaginativa de sobte perd el seu avi i decideix desar el seu cor en una ampolla per no patir, per sentir-se segura. Però tancar el cor també suposa deixar de gaudir de tot allò que fins aleshores l'havia emocionat. Una nena petita l'ajuda a treure el cor de l'ampolla i a recuperar aquesta il·lusió.

imatge provinent de http://andanaeditorial.es/category/blog-ca-2/?lang=ca Zoom

imatge provinent de http://andanaeditorial.es/category/blog-ca-2/?lang=ca

imatge provinent de http://andanaeditorial.es

 

Gran part d'aquestes paraules no estan escrites. Les ha posat l'Erinn, la meva filla, a mesura que anàvem llegint i mirant el conte. L'Oliver Jeffers ja ho fa això, dibuixa allò que no escriu i deixa als lectors posar les paraules que falten. És una manera més de participar del conte i que fa que te'l facis més teu. En aquest cas, un silló buit és suficient per saber que l'avi és mort. Una cara sense boca és una cara sense sentiments, ni d'alegres ni de tristos. Fins i tot en aquells casos en els que si que hi havia text, la imatge era prou colpidora perquè la meva filla digués les paraules escrites sense haver-les llegit.

Abans de començar el conte li he dit a l'Erinn que aquell era un llibre trist, però a ella no li n'ha semblat. Li ha agradat molt. Perquè tots els cors es poden recuperar d'una pèrdua i poden estar tristos a estones, fins i tot molt de temps, però sempre hi ha una nena que els hi pot fer recuperar la il·lusió. Avui el post podríem dir que l'ha escrit ella.

Llibre:El cor i la botella

Autor:Oliver Jeffers

El publica: Andana Editorial

Preu:uns 14 €

Edats:a partir de 5 anys