Lletra lligada

Mireia Esparza

Off: apagar per encendre

Off no és un llibre normal i corrent. Ni un llibre fàcil. Imagineu: un llibre sense una sola paraula que, a més, parla d'un tema gens habitual en la literatura infantil i juvenil com és el perill de les centrals nuclears. D'entrada pot tirar enrera. I a sobre un llibre que no està editat en català ni en castellà (per què? massa difícil?): és en francès.

imatge obtinguda de http://xaviersalomo.blogspot.com.es Zoom

imatge obtinguda de http://xaviersalomo.blogspot.com.es

imatge obtinguda de http://xaviersalomo.blogspot.com.es

 

Feia uns mesos que n'havia anat llegint referències i finalment, abans de vacance,s em vaig acostar a Pati de llibres a comprar-lo (desconec si hi ha d'altres llibreries on el tinguin). El vaig comprar més per mi que per les gatxans. Em semblava tot un repte afrontar un tema així i volia saber com s'ho havia fet en Xavier Salomó. Ell mateix,al seu blog,defineix aquest llibre com el seu projecte més personal i alhora més arriscat, així que Off suposava tota una temptació.

I em va agradar. Em va agradar molt, moltíssim. Sonarà a tòpic, però és pura poesia. Sense paraules, ens explica la història d'una nena que, damunt d'un cèrvol, travessa un paissatge erm fins arribar a una gran xemeneia. Anem seguint-la i som partíceps del què pensa i del què sent. En Xavier Salomó utilitza els colors per explicar-nos la desolació al voltant de les grans xemeneies i la vida que neix quan aquestes deixen de fumejar. Per fer-nos passar de la tristesa a l'esperança. Dels grisos als verds. I omple la història de detalls que ens la van fent més entendora i alhora més complexa: les banyes del cèrvol són l'inici de la vida, els animals sorgits després de l'apagada nuclear presenten extranyes mutacions, etc...

Ahir vaig explicar el conte a les gatxans. No és un conte fàcil d'explicar i per això l'anava deixant de banda. Tu hi has de posar les paraules, o deixar que els nens les vagin posant, i explicar els dubtes que els van sorgint, que no són pocs, així que sabia que no seria un conte còmode. Elles són molt fans de "L'illa de les 160 diferències" i "El país dels 260 clons" del mateix autor,i de seguida en van reconèixer els dibuixos (mama! és el senyorde les diferències???). Però de seguida van deixar enrera les referències i van entrar en la història d'Off. I els va agradar molt. En vam estar parlant força estona i aquest matí ha seguit la conversa. Hem parlat dels accidents a les centrals nuclears, de fonts d'energia no contaminants, de les mutacions, del futur. No són temes fàcils, però val la pena parlar-ne: hi ha molt en joc.

Llibre:Off

Autor:Xavier Salomó

El publica:Seuil

Preu: 15€

Edats: a partir de 6 anys