Criatures 11/09/2016

Dimarts i 13, dia D. D de Dahl

Mireia Esparza
2 min

Aquest dimarts, 13 de setembre, farà 100 anys que va néixer un dels millors escriptors infantils de la història, Roald Dahl. Matilda, Charlie i la fàbrica de xocolata, James i el préssec gegant, Els Culdolla, Les bruixes... són algunes de les obres mestres que ens va deixar i que l'han fet ser un dels grans. Tot i que també va escriure per a adults, l'èxit li va arribar sobretot arran dels contes per nens i joves.

Il·lustració de Quentin Blake en motiu del centenari del naixement de Roald Dahl

I per què? per què aquest èxit? Potser per les històries, divertides, emocionants, desbordants d'imaginació. O pels personatges, intrèpids, apassionats, amb una capacitat increïble de generar l'empatia del lector. O segurament per aquest caldo màgic que només alguns escriptors saben cuinar i que barreja mil i un ingredients, lligant-los en una història que va més enllà de la possible moral que en poguem extreure, que ens manté atrapats i amb ganes de saber més. No en va alguns dels autors més destacats actualment parlen de Dahl com del seu mestre i molts de nosaltres el reconeixem com una dels culpables de la nostra passió per la lectura.

Matilda il·lustrada per Quentin Blake

Actualment ens queixem de que els nens i nenes no llegeixen. Que si, que quan són molt petits sembla que els agrada que els expliquin contes, que quan comencen a llegir sembla que hi tenen afició, però que arriba un moment que desconnecten, que els perdem. Què els podem donar per aficionar-los? quines històries poden atraure'ls cap a la llum i apartar-los del costat fosc? I Dahl és sens dubte un dels noms que ens vénen al cap, que poden atrapar al més reticent i mostrar-li les meravelles que poden amagar les pàgines d'un llibre.

I quina millor manera d'homenatjar-lo que rellegir-lo. Per què no? les bones històries ho són per sempre i això val tant si tenim 8 anys com si en tenim 40. Jo tinc Matilda esperant-me a la tauleta de nit i acompanyant-me aquestes nits de finals d'estiu. La llegim en veu alta a tres veus i la llegeixo sola per mi. Pur plaer. No us el perdeu!

stats