Lletra lligada

Mireia Esparza

Dimarts i 13, dia D. D de Dahl

Aquest dimarts, 13 de setembre, farà 100 anys que va néixer un dels millors escriptors infantils de la història, Roald Dahl. Matilda, Charlie i la fàbrica de xocolata, James i el préssec gegant, Els Culdolla, Les bruixes... són algunes de les obres mestres que ens va deixar i que l'han fet ser un dels grans. Tot i que també va escriure per a adults, l'èxit li va arribar sobretot arran dels contes per nens i joves.

Il·lustració de Quentin Blake en motiu del centenari del naixement de Roald Dahl Zoom

Il·lustració de Quentin Blake en motiu del centenari del naixement de Roald Dahl

I per què? per què aquest èxit? Potser per les històries, divertides, emocionants, desbordants d'imaginació. O pels personatges, intrèpids, apassionats, amb una capacitat increïble de generar l'empatia del lector. O segurament per aquest caldo màgic que només alguns escriptors saben cuinar i que barreja mil i un ingredients, lligant-los en una història que va més enllà de la possible moral que en poguem extreure, que ens manté atrapats i amb ganes de saber més. No en va alguns dels autors més destacats actualment parlen de Dahl com del seu mestre i molts de nosaltres el reconeixem com una dels culpables de la nostra passió per la lectura.

Matilda il·lustrada per Quentin Blake Zoom

Matilda il·lustrada per Quentin Blake

Actualment ens queixem de que els nens i nenes no llegeixen. Que si, que quan són molt petits sembla que els agrada que els expliquin contes, que quan comencen a llegir sembla que hi tenen afició, però que arriba un moment que desconnecten, que els perdem. Què els podem donar per aficionar-los? quines històries poden atraure'ls cap a la llum i apartar-los del costat fosc? I Dahl és sens dubte un dels noms que ens vénen al cap, que poden atrapar al més reticent i mostrar-li les meravelles que poden amagar les pàgines d'un llibre.

I quina millor manera d'homenatjar-lo que rellegir-lo. Per què no? les bones històries ho són per sempre i això val tant si tenim 8 anys com si en tenim 40. Jo tinc Matilda esperant-me a la tauleta de nit i acompanyant-me aquestes nits de finals d'estiu. La llegim en veu alta a tres veus i la llegeixo sola per mi. Pur plaer. No us el perdeu!