Criatures 24/01/2013

El nadó capgira el cervell de la mare?

2 min

La maternitat no afecta negativament el cervell de la dona, tot i que hi ha una creença generalitzada que ho sosté. El neuròleg de la Universitat de Richmond Craig Kinsley matisa que el que passa és “un procés de reorganització”. És més, “els petits lapsus no són més que inconvenients temporals en el camí per obtenir un cervell més eficaç i centrat”.

El llibre El cerebro de mamá. Cómo la maternidad estimula la inteligencia (ed. Destino) recull aquestes afirmacions, i encara va més enllà perquè assegura que la maternitat és una escola de negocis. Per què? Perquè hi ha una sèrie d'habilitats que s'optimitzen en l'entorn familiar: 1) la capacitat de trobar solucions creatives als problemes. 2) l'exercici de paciència 3) saber reconèixer i potenciar les millors qualitats de la resta.

Iaquestes habilitats desemboquen en quatre capacitats especials de la mare treballadora: 1) capacitat de coordinar diverses tasques sota pressió. 2) formalitat 3) dots de lideratge i 4) saber cuidar els altres. Per això, l'autora del llibre El cerebro de mamá, Katherine Ellison, afirma que “els investigadors acadèmics tenen proves de l'existència d'una relació simbiòtica entre la maternitat compromesa i l'èxit professional”.

Per tot plegat, Ellison creu que hi haurà un dia en què les dones inclouran en el seu currículum el fet de ser mare. De fet, “ja es comença a fer”. La mateixa exsecretària d'Estat d'EUA Madeleine Albright que va deixar de treballar per cuidar les seves tres filles, va declarar a l'autora que ho faria si busqués feina. Les mares tenen un potencial creixent.

Un altre exemple pràctic. He conegut una mare, la Mariona Casas, a qui la maternitat li ha canviat la professió. I tot va ser perquè el seu fill va néixer amb un petit problema al cor, que, amb el temps, sortosament no va ser res, que li va fer extremar les mesures de seguretat. La primera? Els ninos que podia tenir a prop el nadó. "Em sabia greu que la criatura no tingués un nino però érem conscients que havíem de ser prudents perquè necessitava un entorn lliure de bactèries".

La Mariona va començar a fer recerca i va descobrir en Cuski, un doudou antibacterià que es fa amb cotó higroscòpic i bambú. Gràcies a aquests materials, el nino pot absorbir les olors de la mare, que es conserven malgrat es renti o caigui al terra.

Feta la descoberta, se'n va fer arribar un des d'Anglaterra, i sorpresa perquè a Catalunya "no es venia aquesta meravella", va començar a distribuir-los ella. Ara, com a autònoma, ha creat una pàgina web en què comercialitza els doudous i també altres productes beneficiosos per als nadons, però que no havien arribat fins ara al nostre mercat. La materniat, una escola de negocis.

stats