Lidiu en parenting

Trinitat Gilbert

Mai no tornarem a ser les mateixes

La Brenda H. Lewis assegura en el seu llibre que Mai tornarem a ser les mateixes. I, atenció, afegeix un subtítol: Ni falta que fa! L'ha publicat Columna, i us el recomano perquè és una lectura divertida, fresca, amb una traducció exquisida de la Sílvia Soler. I dic exquisida perquè no només està traduït el text, sinó la cultura que transmet, per dir-ho d'alguna manera.

Doncs, bé, hi ha un fragment que no em puc estar de reproduir-vos, i ho faré sense revelar-vos-en gaire cosa de l'acció, per no aixafar lectures.

El cas és que la mare acompanya la criatura a l'aeroport, perquè la filla adolescent se'n va a passar l'estiu a Londres a aprendre anglès.

És llavors quan la mare diu una frase. Una única frase que és un recull de tantes i tantes frases més que no pronuncia però que pensa.

La frase és: -Fes bondat, d'acord?

Ja està. "Aquestes són les paraules màgiques que les mares acabem dient als nostres fills, tinguin cinc, deu o dotze anys, quan arriba el final d'un comiat".

Ara bé, què vol dir exactament la frase. Què més hi afegiria una mare, o un pare, darrere de les paraules. Doncs, totes aquestes:

1. Què faré sense tu, Xin del meu cor?

2. Com pots deixar-me aquí, reina?

3. Promet-me que no permetràs que cap d'aquests adolescents hormonats de la residència et posi la mà al damunt ni per ajudar-te a baixar de l'autobús, entesos, guapa?

4. I no et descuidis d'enviar-me un sms cada nit abans de ficar-te al llit ni de trucar si passa qualsevol cosa, Xini, per això portes la Blackberry amb roaming a càrrec meu.

5. I a aquella dimonieta de l'Èlia, ni aigua. Ja saps que no et convé parlar ni català ni castellà, així que tu amb els anglesos. O millor amb els irlandesos, que pel que he sentit són més amables i amorosos. Amor...osos? Mira, millor amb ningú. Parla a classe i la resta del temps estudia, que en el fons és per això que hi vas. Total, millor que no facis amics, perquè segur que després no tornes a veure'ls i a veure si encara tindrem un drama, filla.

6. I... no t'oblidis de la teva mare, eh? Sí, ja ho sé, ja sé que sóc una pesada, però com que per a les teves coses ets així de... xinesa i expresses tan poc...qualsevol sap res, nena.

7. I alerta amb la monitora aquella, la rossa. No te'n fiïs. [...]

8. I... bé, una última cosa, bonica. És una bestiesa, però com que sóc la teva mare, t'ho he de dir: si pots evitar-ho, no vagis a cap d'aquestes festes on es reuneixen tots aquests... estudiants i beuen amb embuts, i després acaben tots al llit i algú penja les imatges al Youtube i després resultes que no te'n recordes del que has fet perquè, és clar, algú et va ficar alguna cosa a l'embut [...]

Tot això és el que una mare i un pare volen dir quan recomanen als seus fills "fes bondat".

I parlant de frases educatives, en la propera entrada parlaré d'un altre llibre sobre parenting. També una bona lectura fresca i divertida. Però això ja serà en la propera entrada. De moment, em torno a repassar tots els punts que la protagonista de Mai tornarem a ser les mateixes hauria volgut dir a l'aeroport quan la seva filla marxava.

Zoom