Criatures 06/11/2012

Fareu el pessebre?

2 min

Un dia, en Pesquis es va equivocar. En comptes d'anar vestit d'àngel al pessebre, va esperar la Baliga, vestit d'àngel, en un pas zebra. La història, la dibuixava en Viladoms en el Cavall Fort del desembre del 2006, però, a casa, encara el llegim, perquè el còmic, com la mateixa revista, no caduca mai.

El professor Enric Benavent, del col·lectiu el Bou i la Mula, m'explica que el pessebre és una realitat escolar. Segons un estudi seu sobre 100 escoles públiques catalanes, un 75% (3 de cada 4) en fan. D'aquest 75%, un 50% fan el pessebre com a activitat d'escola, mentre que el 25% restant el fan dins de l'aula. Un 14% l'havia deixat de muntar, tot i que en alguna ocasió n'havia fet, i un 11% no l'havia fet mai.

Conec famílies que no són religioses que també fan el pessebre, perquè les criatures passen una bona estona recreant un poblat, posant-hi les figures, decorant-lo amb farina de galeta per fer-ne el terra, amb sorra de la platja per fer els voltants del riu. La imaginació és prodigiosa. Alguns comencen a fer-lo a principis del mes de desembre, sobretot amb la Fira de Santa Llúcia, però en Joan Amades deia que la data era entre el 8 i el 13 de desembre, sobretot perquè el 8 era festiu, i era ideal per dedicar-lo al pessebre.

En Benavent també argumenta que fer el pessebre és una activitat carregada de pedagogia.

“Et fa observador de la realitat, perquè has de reproduir un entorn natural o urbà. També adquireixes coneixements del medi, perquè cal reporduir un riu, cal posar-hi unes pedres. També n'hi ha que reprodueixen un hortet i hi posen pastanagues de plastilina”. Sense haver d'entrar en conceptes religiosos, que també els té, la pedagogia d'un pessebre no s'esgota, perquè, a última hora, al voltant d'un naixement “ens acabem representant nosaltres mateixos com a societat”. I en aquesta societat, la catalana, davant del sublim sempre hi treu un contrapunt mundà: el caganer, que a les escoles mai no hi falta!

Per últim, la recomanació: a les imatges (a dalt i a baix) veureu les figures de pessebre i d'àngels de la marca Haba, uns experts en joguines de fusta, adequades perquè els infants siguin els encarregats de muntar el pessebre solets. No patiu! No es trencaran.

stats