Lidiu en parenting

Trinitat Gilbert

Apagueu el llum! Com educar-los en la consciència energètica

A casa del Toni Mestres i la Núria Repiso són 5. Dos adults i tres adolescents. Aquest hivern, les dutxes que han pres han estat curtes i amb petits rajolins d'aigua, perquè ha estat un hivern molt sec. La meteorologia, la tenen molt controlada, perquè la casa en viu, per dir-ho d'alguna manera. “Quan els amics de la Regina, la Joana i en Guillem vénen a casa, si s'han de rentar les mans, per exemple, els meus fills els adverteixen que no obrin l'aixeta del tot, perquè no els en fa falta”, diu en Toni. És com si els fessin una petita classe d'estalvi energètic. La poden fer perquè tots tres creixen amb aquesta consciència.

I com és aquesta consciència concretament? Per començar, l'aigua. En tenen únicament i exclusivament de la que recullen de la pluja, que reserven en uns dipòsits subterranis. “Ara estem amb restriccions, perquè no ens en queda gaire”, diu en Toni. De fet, tenir subterranis d'aigua de pluja a casa és com tenir-hi un pantà. Ara bé, hi ha una diferència important. Com que el pantà el tens tan a prop, en reps les conseqüències més ràpidament. “Si no, quan els pantans són buits, com que són a centenars de quilòmetres, es veu com un problema llunyà, i, per tant, no s'actua amb la consciència que caldria”, continua explicant en Toni.

Desprésde l'aigua, ve el llum. A la casa tenen plaques solars i plaques fotovoltaiques. Amb les primeres, aconsegueixen escalfar l'aigua i també l'escalfor de la casa. I amb el que generen les fotovoltaiques encenen els llums de la casa i els electrodomèstics. “Quan els hiverns són crus, de molt fred, necessitem un suport extern per escalfar la casa, que en aquest cas és el gas i una llar de foc”. Si no, tant amb un com amb l'altre, empenyen la vida diària.

Mentrestant, el Centre Interactiu d'Endesa Educa rep alumnes interessats per l'estalvi energètic. “Quan vénen les criatures al museu, creiem que aportem un gra de sorra per aconseguir el desitjat estalvi”, diu Eva Hernández, directora d'Endesa Educa . El cas és que els infants “són molt consumistes”, afegeix l'Eva. Per això, és important fer-los reflexionar sobre aquest tema.

Al Centre Interactiu, els fan fer activitats per grups a més de portar-los per una visita guiada, on es troben plafons interactius. A casa, l'Eva Hernádenz recomana que els pares els donin les explicacions per què han d'apagar el llum de la seva habitació, per exemple. No n'hi ha prou a dir-los “apaga el llum”, sinó que se'ls pot explicar breument les repercussions que comporta que no apaguin el llum. El primer argument pot ser l'econòmic. “Als pares ens costarà més el rebut del llum si tu no l'apagues quan en surts”. Després poden venir els generals: “Si gastem tant llum, es necessitaran més línies de transport del corrent elèctric i més instal·lacions de posts del llum als carrers”.

El cas és que les criatures han d'entendre que no poden tenir a l'habitació la play, l'equip de música i l'ordinador engegats a la vegada, perquè no els fa falta. “Si estalvies a casa, en consumeixes menys, contamines menys i, per tant, protegim el medi ambient”, exposa l'Eva Hernández com a exemples de més arguments per explicar als petits. I tots els entenen.

Per últim, Jesús Alonso, president de la Fundación Vida Sostenible, recomana que a l'hora de pensar a crear una casa sostenible es divideixen les dificultats per grups. En el primer grup, hi ha d'anar l'energia, l'aigua i el transport. En el primer, l'energia, és en el que se'n va la gran part de la despesa d'una llar. Maneres de combatreu-ho? Finestres de doble vidre, perquè no s'hi escapi l'escalfor de la calefacció. També són molt recomanables els termòstats de la calefacció, que es regulen per apagar-se i encendre's sols. Encara més. A l'hora d'adqurir un electrodomèstic, cal fixar-se clarament en l'etiquetat energètic. Els que menys gasten són els que són de classe A i tenen tres signes positius.

Si continuem amb els electrodomèstics, l'assecadora necessita una aturada. “Si no és que es tenen unes particularitats singulars, clima humit, casa sense estenedors, l'assecador no fa falta, perquè és l'electrodomèstic que més gasta”, diu en Jesús Alonso. “Amb el clima que tenim, la roba es pot assecar gratis al sol”, de manera que és millor destinar la despesa d'una assecadora a fer un aïllament general de la casa, que és car, però molt beneficiós”.

Quant a l'electricitat, els panels solars són una mesura radical per escalfar l'aigua calenta, i suposen “un 70% d'estalvi de l'electricitat gastada”. I pel que fa a l'aigua, el punt clau del consum és el wàter. “Cal estirar de la cada tan poc com sigui possible, perquè un terç de l'aigua gastada en una lar se'n va pel wàter”. Mesures tan senzilles com un doble polsador a l'hora d'estirar la cadena, o el botó d'aturada a voluntat redueixen la despesa de l'aigua. “Un altre truc és posar una ampolla d'aigua de litre i mig dins de la cisterna del wàter, perquè llavors el volum de la cisterna es redueix; només se'n gastarà el litre i mig de l'ampolla”, india en Jesús Alonso.

Les aixetes econominatzadores també faciliten l'estalvi d'aigua. Són uns terminals que s'enrosquen en les aixetes, i que barregen l'aigua que surt amb l'aire, de manera que produeix un fluid perfecte però consumint la meitat de l'aigua.

Energia, aigua i transport. “El cotxe gasta tant com el que es pot fer en una llar”. La mesura és utilitzar-lo tan poc com sigui possible. Prioritzar el transport públic. És clar que tot depèn de les circumstàncies i de les opcions de cadascú, però si es pot, “penseu en el transport públic, en les bicicletes i a anar caminant”. Segur que a les criatures els encanta totes i cada una de les opcions.

En conclusió, l'educació sostenible és possible. “L'objectiu de la Fundació Vida sostenible és informar a les famílies de tècniques senzilles, perquè ja no és qüestió d'un ecologisme pur i dur, sinó de tenir entre tots una vida més raonable”, conclou Alonso.

Trucs per consumir amb consciència

· Apagueu els electrodomèstic del tot, perquè en standby (com ho pot fer la televisió) gasta

·Enceneu i apagueu els llums.

·Feu ús de la calefacció amb lògica. No cal suar dins de casa.

·Ompliu del tot el rentavaixelles i la rentadora.

· Si deixeu l'endoll del mòbil endollat, sense el mòbil, continua havent-hi una despesa.

·Els ordinadors s'han d'apagar del tot, perquè en repòs continuen gastant. La manera de saber si un electrodomèstic endollat gasta, és tocar-lo. Si és calent, està gastant.