Blog | Diferents
16/11/2017

Si m'estimes, no m'insultis

Sóc mare i treballo amb famílies d’infants amb pluridiscapacitat, potser per això tinc la pell molt fina, però el cert és que em crida molt l’atenció com les mares i pares s’adrecen als nens i nenes...casi que no puc evitar-ho i m’hi fixo: al pati de l’escola, al parc, a la plaça...

Avui, pensava que tocaria parlar del Dia Internacional dels Drets dels Infants: és el proper 20 de novembre, així que he intentat dirigir la meva ment cap a temes seriosos relacionats amb aquesta diada...però no deixa de venir-me al cap el que vaig presenciar l’altra dia, així que ho deixo anar:

Cargando
No hay anuncios

Tarda de diumenge, amb els meus fills petits decidim que fa dies que no hem anat al cinema, fa fred, així que és una bona opció. Mirem la cartellera i es posen d’acord en quina peli volen veure (sort) i ja ens teniu allà, sessió de les 16:30h, asseguts a les fosques amb les crispetes a la mà.

En un moment donat, sento un soroll darrera meu i noto com sota dels meus peus el terra es torna enganxós. Efectivament, els ha caigut la beguda que duien i com que fa pendent m’arriba a mi, que m’assec just davant. Recordo una parella amb una nena de 6 o 7 anys. El pare no triga gens a exclamar “però nena, tu ets tonta?” –breu silenci i el mateix home: “està clar, tu ets tonta i no hi ha res a fer” , a partir d’aquí un monòleg que ja no reproduiré (per pudor i per vergonya) i mentre dura, ni mare ni filla diuen ni piu. I jo, imaginant-me la pobra nena fent-se petita a la seva butaca, sense beguda i rebent els insults del seu pare, empassant-se (o no) les ganes de plorar.

Cargando
No hay anuncios

Així que ja em comprendreu, podria aprofitar per a recordar tots els Drets dels infants (que encara queda feina per fer)...però em quedo amb aquesta anècdota, perquè encara hi ha pares i mares que no entenen que de vegades, les paraules fan tant de mal com un castanyot. I potser sí, ja tenim clar (espero) allò de que no es pot educar els nens i nenes a bufetades, però i les paraules? No podríem vigilar una mica més amb les paraules?

Les paraules poden fer molt de mal als més petits: d’una banda es poden convertir en una forma de violència que acostumen a utilitzar mares i pares incapaços de reconèixer que l’infant que tenen davant és un ésser que s’està desenvolupant, amb necessitats pròpies, amb limitacions. Un tresor que a més, tenen la responsabilitat de cuidar i d’educar. Els pares que insulten als seus fills, dit ras i curt, són persones sense empatia, incapaços d’adonar-se de qui tenen al davant i que a més, tampoc no saben gestionar les pròpies emocions, ni frustracions.

Cargando
No hay anuncios

Les paraules afecten profundament els infants, que tot just s’estan començant a dibuixar a ells mateixos en el món, creant el seu “autoconcepte” i la seva “autoestima” (pilars fonamentals pel seu desenvolupament emocional). Els nens reben informació de com son ells a partir del que els diuen els adults que els envolten, els fem de mirall. I s’ho creuen. Així, si jo li dic al meu fill/a que és divertit, s’ho creurà, si li dic que és un bon company, també i si li dic que és tonto, sapastre, maldestre, un desastre...també s’ho creurà!!! i actuarà d'aquesta manera.

Que tinguin un bon concepte de si mateixos és fonamental perque creixin segurs, confiant en les seves capacitats, habilitats i qualitats. Ja us podeu imaginar quin és l'efecte contrari.

Cargando
No hay anuncios

Hem de ser curosos i sobretot molt respectuosos pel que fa a les paraules que utilitzem per definir-los. I sí, de vegades, val més contar fins a 10 abans que deixar anar qualsevol improperi, perquè pot tenir greus conseqüències.

Així que si estimes al teu fill o filla, no l’insultis (mai).